Pas jede

Spisak namirnica koje mogu dovesti do bolesti ili smrti psa

Pred molećivim pogledom ljubimca koji najponiznije moli za zalogaj, teško ostaju dosledni i najstroži vlasnici. Umiljavanjem, lajanjem ili najčešće gledanjem pravo u oči gazdi koji jede ili priprema ručak, psi kod većine lako isposluju pregršt hrane, koja mimo svakog pravila završi u činiji pod stolom. Iako većina vlasnika dobro zna šta njihov ljubimac voli i sme da jede, neretko mu se bez razmišljanja ponudi i nešto što veterinari ne preporučuju, ili izričito zabranjuju.
Ma koliko delovale naivno, neke od namirnica mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i da dovedu do fatalnog ishoda. Većina vlasnika zna da psi ne bi trebalo da jedu čokoladu ili grožđe, ali je pitanje da li o tome misle i oni čiji psi žive u dvorištima sa zasadima voća, ili u porodicama sa malom decom gde su slatkiši obično nadomak ruke i šape. Zato je važno da sve namirnice koje se ne preporučuju ljubimcima čuvamo van njihovog domašaja. Opasnost vreba i u hrani napravljenoj od različitih sastojaka, u kojima ima i onih koji su štetni za zdravlje psa.

Crni i beli luk
Luk je izuzetno opasan za ljubimce. Potpuno je netačno da pas koji jede beli luk neće imati buve, ili se neće ugojiti, što je odomaćena zabluda među vlasnicima. Psi ne bi trebalo da jedu ni crni luk, a naročito ne beli, i to u svim oblicima – sirov, u prahu, kuvan ili dehidriran. Veliki unos ugrožava crvena krvna zrnca, što može dovesti do anemije, ali i povraćanja, slabog apetita, usporenosti i otežanog disanja. Razlog tome je propil-sulfid, koji se nalazi u luku i koji je izuzetno štetan za zdravlje pasa.

Žitarice i pesticidi
Nije pravilo, ali poslednjih godina sve se više govori o štetnosti, ili makar beskorisnosti pojedinog zrnevlja za pseći organizam. Problem mogu da naprave kukuruz, pšenica, pirinač, ali i druge vrste žitarica. Problem dodatno pogoršavaju pesticidi, kojima se biljke prskaju na njivama i čiji je tragove teško ukloniti. Umesto žitarica, u činijama ljubimaca trebalo bi da bude više povrća, jer ono sadrži dovoljne količine ugljenih hidrata i skroba.

Šećer i slatkiši
Šećer je potpuno nepotreban psu. Vlasnici su često bolećivi prema štencima, pa u njihove činije znaju da zalutaju i kolači, što nije dobro. Previše šećera kvari zube, dovodi do gojaznosti, pa čak i dijabetesa.

Grožđe šteti bubrezima
Sveže i suvo grožđe čest je sastojak poslastica koje ljudi daju psima, iako ovo voće može da bude veoma opasno za njihovo zdravlje. Nije potpuno jasno zašto grožđe može da uzrokuje oboljenja bubrega. Pas može da se razboli čak i od samo nekoliko grozdova. Povraćanje je prvi znak, a ljubimac u toku samo jednog dana, može da postane letargičan i depresivan.

Mleko i sir
Male količine ovih namirnica neće ubiti psa, niti mu doneti veće zdravstvene probleme, ali ipak treba biti oprezan. Kod pasa koji često piju mleko i jedu jogurt ili sir, mogu da se jave gasovi, problemi s varenjem, nadimanje, pa čak i dijareja. Ljubimci, kao i neki ljudi, mogu da budu preosetljivi i na laktozu, što može izazvati niz drugih problema.

Masnoće i koske
Masno meso i kosti, uprkos uvreženom mišljenju da je to omiljena i najbolja hrana za psa, neće koristiti njegovom zdravlju. Masnoća skinuta s komada mesa namenjenih ljudima, može da izazove pankreatitis. Kosti ne bi trebalo da budu temelj ishrane, već samo vrsta retke poslastice. Opasne su jer se cepaju tokom žvakanja i mogu ozbiljno da povrede grlo i želudac.

Zamka u voću
Psi, naročito oni koji se slobodno kreću po dvorištima zasađenim voćkama, rado jedu slatke plodove koji padaju sa grana. Iako je voće generalno zdravo – kajsije, višnje, breskve i šljive mogu za pse da budu opasne. Problem nije u sočnim delovima, već u košticama, koje u većim količinama znaju da budu otrovne. Suvi delovi sadrže supstancu sličnu cijanidu, koja kod životinja izaziva grčeve, povraćanje, dijareju ili čak smetnje u disanju.

Kvasac kvari varenje
Testo sa kvascem ili praškom za pecivo ne bi trebalo da bude redovno na meniju vašeg ljubimca. Reč je o hrani koja se teško vari i ume da izazove jake bolove u stomaku. Kvasac u dodiru sa sadržajem želuca može da fermentiše i stvori alkohol, koji je izuzetno štetan za pseći organizam.

Manje soli
Ako vaš ljubimac jede hranu sa previše soli, to kod njega može izazvati preteranu žeđ, pojačano mokrenje i može dovesti do blažih oblika trovanja natrijumom, koji oštećuje jetru. Simptomi su povraćanje, proliv, depresija, povišena telesna temperatura.

Čokolada je otrov
Iako gotovo svi vlasnici znaju da čokolada nije dobra za pse, nije retkost videti kako sa ljubimcima dele omiljenu poslasticu. Čokolada je za pse pravi otrov, jer njihov organizam vrlo teško vari kakao. Osim toga, kod pasa kofein izaziva nervozu, drhtanje, nesanicu, a u nekim slučajevima i delirijum.

Želimir Štrbo

Izvor:Zov

Pročitajte još:

Zahvaljujući kućnim ljubimcima živimo duže!

Otvoren restoran zdrave hrane za pse

Oni su heroji: Spasavaju pse iz najtežih situacija (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *