Star pas

Koliko dugo žive psi

Imati psa je jedna od najvećih radosti u životu. Naši krzneni prijatelji nam pružaju bezuslovnu ljubav, prijateljstvo i bezbroj osmeha, ali nažalost njihov prosečni životni vek je kraći od našeg. Saznajte kako težina, visina i rasa utiču na očekivani životni vek vašeg ljubimca

Iako ne postoji precizno utvrđeno pravilo koliko će koji pas živeti, broj godina se razlikuje od rase do rase.

Što se tiče mešanaca, vlasnici mogu da pomoću težine odrede koliki je očekivani životni vek njihovog ljubimca. Generalno gledano, manji psi obično duže žive. Prema najnovijim istraživanjima nekoliko univerziteta u SAD i Velikoj Britaniji, psi koji imaju manje od 9 kilograma u proseku žive oko 11 godina, dok oni koji imaju više od 40 kilograma žive oko 8 godina.

Ovo pravilo se može odnositi i na rasne pse, pokazala je studija  koja je obuhvatila 700 pasa i 77 rasa.

– U pitanju je težina, a ne visina psa. Neki psi su niski, kao recimo engleski buldog, ali mogu da teže i do 30 kilograma, tako da se ne mogu svrstati u manje rase. Generalno gledano, što je pas veći, kraće će živeti – navodi Kimberli Grir, naučnik koji je vršio istraživanje.

Stiven Austad, naučnik i profesor biologije sa Univerziteta iz Teksasa je radio istraživanja koja su pokazala da pored težine i pol utiče na broj godina.

– Ženke imaju tendenciju da žive malo duže od mužjaka, pokazale su studije – navodi Austad.

Dajemo tabelarni prikaz očekivanog prosečnog životnog veka pasa prema rasama zasnovanog na rezultatima ovog istraživanja …

 

tabela

Izvor: ljubimci.telegraf.rs/petmd.com/pets.webmd.com

Pročitajte još:

Priča sa tužnim krajem: Bio je ljubimac sve dok nisu shvatili da im ne treba (VIDEO)

Zašto mačke ne vole da ih držimo u rukama
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *