maca

Evo kako da živite sa mačkom iako ste alergični

Zbog alergije izazvane prisustvom mačaka, mnogi su prinuđeni da se odreknu zadovoljstva koje im pruža druženje sa ovim životinjama. Ipak, neka iskustva pokazuju da nema potrebe za ovako drastičnim merama i da postoji način da se alergijski simptomi ublaže ili sasvim otklone, a da mačka pritom i dalje ostane u kući.

Uzroci
Alergijska reakcija nastaje kad imunološki sistem reaguje na određeni alergen, ili okidač. Danas se mnogi žale da pate od raznih oblika alergije, a stručnjaci smatraju da je to posledica savremenog načina života, koji nepovoljno utiče na naš imunološki sistem. Reakcija na određeni alergen podrazumeva različite simptome kao što su: kijanje, curenje nosa ili zapušen nos, svrab i suzenje očiju, kašalj i svrab na koži.

Topao i lepo ušuškan kućni ambijent idealan je za razvoj grinja. Pošto veliki deo vremena provodimo unutra, stalno smo izloženi dejstvu ovih sićušnih organizama koji žive svuda oko nas, u prašini, prostirkama ili nameštaju, a utvrđeno je da izazivaju alergije. Osim grinja, alergeni prisutni na životinjama spadaju u najčešće uzroke alergijskih reakcija u kući. Suprotno ustaljenom mišljenju koje se pokazalo kao netačno, alergijsku reakciju ne izaziva mačija dlaka, nego ona na sebi nosi pravog uzročnika, prisutnog u pljuvački mačaka.

Dok se mačka umiva, zajedno sa pljuvačkom prenosi na dlaku sićušne čestice kože, koje otpadaju i raznose se po kući. Pošto se mačka linja, njena dlaka koja sadrži ove sićušne čestice, pomešane sa pljuvačkom i nekim njenim sastojcima, sposobnim da izazovu alergiju, zadržava se na odeći i nameštaju. Ovo kod nekih osoba može izazvati astmu, ekcem ili hroničnu kijavicu. Zbog svoje urođene sklonosti ka čistoći i navike da se stalno ližu, mačke su izazivači više alergijskih reakcija nego drugi kućni ljubimci.
Čestice koje izazivaju alergiju prisutne su na dlaci mačaka, bez obzira na to da li su dugodlake ili kratkodlake. Međutim, neke osobe koje su imale reakciju u kontaktu sa dugodlakim rasama veruju da prisustvo kratkodlakih, koje se ne linjaju, kao što je reks, kod njih ne izaziva drastične simptome. Uobičajena zabluda je da kratkodlake mačke uzrokuju manje problema. U stvari, neka istraživanja pokazala su da postoje velike razlike u lučenju sekreta kod mačaka i da dugodlake ne moraju u tom pogledu biti gore, a u nekim slučajevima čak su i bolje od kratkodlakih.
Zaštita
Uz nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti, oni koji pate od ovog oblika alergije mogu mirno živeti pod istim krovom s mačkama. U nekim slučajevima, mada alergijske reakcije ne mogu sasvim biti otklonjene, ljubitelji ovih životinja odlučuju da trpe ove simptome, ukoliko im to dozvoljava da uživaju u druženju i zajedničkom životu s mačkom. Poboljšanje se često može podstići uz primenu mnogobrojnih uobičajenih lekova proitv polenske groznice i astme, ali i uz primenu homeopatskih metoda.
Nažalost, nema mačaka koje uopšte ne izazivaju alergiju, a sekreti mužjaka sadrže mnogo više proteina, nego oni koji su svojstveni ženkama. Ako imate mužjaka, streilizacija će pomoći da se kontroliše lučenje sekreta koji uzrokuju alergiju, jer ih kastrirani mužjaci luče manje od nekastriranih. Ipak, ne postoji garancija da su ženka ili kastrirani mužjak bezbedniji za nekog ko pati od alergije, ako ne preduzme određene preventivne mere.
Postoji niz proizvoda koji mogu ublažiti alergijske simptome. Mogu biti od velike pomoći antihistaminske tablete ili nazalni sprej, uz obaveznu upotrebu filtera za vazduh i redovno čišćenje kuće usisivačem. Uz primenu ovih prevetnivnih mera nećete morati da se odreknete mačke i moći ćete i dalje da ostanete zajedno, umesto da patite što morate da je udaljite iz kuće i da je nekome poklonite.

Postoje rase za koje se pretpostavlja da manje izazivaju alergije od ostalih. Ako želite da nabavite mačku, a patite od alergije, dobro je da se raspitate koje su to rase, da se posavetujete sa odgajivačem i potražite dodatna obaveštenja o merama koje možete preduzeti kako biste ublažili alergijske simptome.

Saveti i preporuke

Ne dozvoliti mački da ulazi u krevet
To nije popularna mera za one koji vole da spavaju sa mačkom pored sebe, ali je neophodna s obzirom na to koliko vremena provedete u snu. Zato krevet morate pretvoriti u zonu bezbednu od izazivača alergijskih reakcija. Ako imate jaku alergiju, onda mačku morate udaljiti iz spavaće sobe.

Pranje posteljine na visokoj temperaturi
Mada danas preporučuju pranje posteljine na umerenoj temperaturi, od oko 30 stepeni, pranje na višoj temperaturi efikasno će odstraniti grinje i mačije alergene.

Filteri za vazduh
Dobar prečišćivač pomoći će da se očisti vazduh u prostorijama gde mačka najčešće boravi i ostavlja za sobom čestice koje mogu škoditi.

Redovno čišćenje usisivačem
Očistite usisivačem celu kuću, uključujući zidove, ćilime, podove i nameštaj, ne propuštajući pukotine na podu i drugim mestima, gde alergeni mogu da se zavuku.

Čišćenje pomoću pare
Usisivači na paru su izvrsno sredstvo za uklanjanje mačijih alergena, grinja i bakterija koje su se ugnezdile u ćilimima i presvlakama za nameštaj.

Pranje ruku
Dobro operite ruke svaki put kad uzmete mačku i kad je mazite i ne dodirujte ukama oči. Za pranje ruku upotrebite neki antibakterijski sapun.

Zone zabranjene za mačku

To je teško izvesti u malim stanovima, ali oni koji pate od alergije, a imaju veliki stan, uvek mogu zabraniti mački da ulazi u neke prostorije, koje će tako biti oslobođene od alergena. Isto tako, mačku treba skloniti dok sobu čistite usisivačem i prečišćavate vazduh.

Snižavanje toplote

Snizite temperaturu centralnog grejanja za nekoliko stepeni, jer toplota podstiče razvoj spora.

Svež vazduh
Obezbedite u kući dobru ventilaciju i češće provetravajte prostorije. Bez prisustva alergena u vazduhu, manje ćete biti izloženi alergijskim reakcijama.

Pripremila S. JOVIČIĆ

Izvor:Zov

Pročitajte još:

Ovo je profil vlasnika mačke: Da li se uklapate?!

Priča sa tužnim krajem: Bio je ljubimac sve dok nisu shvatili da im ne treba (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *