maca spava

Zašto mačke ne vole da ih držimo u rukama

Vaša mačka nije maza i odbija da se šćućuri u vašem krilu dok se odmarate na kauču? Svaki put kada je uzmete u naručje ona se iz njega izvuče? Niste jedini…

Samo poneki mačići će tolerisati da ih uhvatite i nosite u naručju – bar nakratko. Zašto uopšte mačke ne vole da se nose?

Smatrajte to još jednim razlogom zbog kojeg mačke imaju reputacijun ezavisnih životinja, koje vole da same odlučuju o tome kako će komunicirati s nama. Teško ćemo ih teško naterati da rade nešto što ne žele…

Međutim, postoji još mnogo drugih razloga zašto vaša mačka izbegava vaše pokušaje da je držite. Neke mačke nikada se nisu dovoljno socijalizovale s ljudima dok su bile mačići. Druge se možda nikada neće osećati bezbedno u našim rukama, iz straha da ih ne ispustimo.

Starijim mačkama može biti neprijatno u našem zagrljaju jer im iznenadni pokreti mogu izazvati bolove u zglobovima.

U svakom slučaju, većina mačaka će uživati u našem društvu, dok sedi na nama ili pored nas, kada ih namamiom poslasticama – samo ne nužno u našim rukama.

Zapamtite, mačke imaju tendenciju da smatraju da su samo njihove ideje dobre, zato ih ne treba prisiljavati na maženje i grljenje, jer im to može izazvati stres.

Izvor: zivotinje.rs , B92.net

Pročitajte još:

Ovo je profil vlasnika mačke: Da li se uklapate?!

Mačak preživeo “pranje” na 60 stepeni u veš mašini
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *