Zubići

Hitno očistie kamenac sa zuba vašeg ljubimca!

Zubni kamenac nije toliko benigna stavka kada su ljubimci u pitanju. Dr Tibor Toman objašnjava ovu pojavu i daje nam savete.

Zubni kamenac nastaje taloženjem mineralnih soli, uglavnom iz pljuvačke, na površinu zuba, odnosno u plak (nevidljivi sloj na zubima, bogat bakterijama). Obzirom da redovno peremo zube i uklanjamo naslage sa njih, stvaranje kamenca kod nas je mnogo sporije, nego u životinja. I ovako, potrebno je da povremeno posetimo zubara radi čišćenja od kamenca, ne bi li sačuvali zdrave zube, odnosno desni.

Osim ako svojom ljubimcu redovno perete/čistite zube, nastanak kamenca je neizbežan, ali kod nekih jedinki se ovo dešava mnogo brže, nego kod drugih. Stvoreni zubni kamenac se postepeno „uvlači“ ispod desni, i doprinosi prvo razvoju upale desni (gingivitisa), a kasnije paradontoze i ispadanja zuba. Sve ovo je povezano ne samo sa neprijatnim dahom, već – što je mnogo važnije – sa teškom infekcijom u ustima, koja svakako utiče na ceo organizam. Dokazano je da su u mnogim slučajevima obolenja bubrega, srčanih zalisaka, a i neka druga, tesno povezana sa hroničnom infekcijom tkiva oko zuba.

Naravno, uputno je čišćenje kamenca uraditi pre nego što se posledice njegovog prisustva razviju. Ako je već prisutno crvenilo desni, odnosno gingivitis, ali još nije došlo do povlačenja zubnog mesa ili stvaranja džepova, dobre su šanse da se nakon čišćenja stanje vrati u potpunu normalu, što podrazumeva zdrave zube i gingive koje prijanjaju uz njih.
Danas je ova procedura potpuno rutinska. Radi se pomoću soničnog ili ultasoničnog aparata, a nakon toga se zubi ispoliraju. U Kanadi je više-manje svaka veterinarska klinika opremljena, a osoblje stručno osposobljeno za ovaj rutinski zahvat. Generalna anestezija je neophodna, ali je ona veoma bezbedna i preduzimaju se svi koraci predostrožnosti, da se rizik svede na gotovo simboličan.

Na kraju, prevencija je najvažnija. I nakon obavljenog čišćenja i sanirane upale, potrebno je nastaviti kod kuće sa nekom vidom profilakse. Osim redovne upotrebe četkice, za šta malo ko od nas ima vremena, postoje i preparati koji doprinose smanjenju stvaranja plaka, specijane vrste suve hrane koja prilikom žvakanja čisti zube, i drugi proizvodi, sa kojima vas vaš veterinar može bliže upoznati.

Izvor: Novine.ca

Pročitajte još:

OKAČIO JE KAMERU I IZAŠAO: Ovako pas doživljava vaš izlazak iz kuće! (VIDEO)

Kako da stavite vašu mačku na dijetu?

JEDU ONO ŠTO MI BACIMO I NE ŽALE SE: I lutalice su životinje! (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *