p

Kako očistiti vašeg ljubimca od buva

Buve izazivaju razna kožna oboljenja kod pasa i mačaka, a nekada je zaista teško otarasiti ih se. Pročitajte i istražite koji je najadekvatniji metod za vašeg ljubimca.

Sredstva koja se primenjuju jednom mesečno nanose se na malu površinu na vratu životinje i verovatno su najjednostavniji proizvodi za primenu, a uopšte najduže traju. Neki ubijaju buve i krpelje, dok drugi samo buve. Neki pored insekticida sadrže i regulatore rasta, zato proverite etiketu!

Sprejevi za kontrolu buva i krpelja mogu da budu u obliku aerosola ili bočica sa pumpicom. Većina mačaka više voli bočice sa pumpicom, jer šištanje aerosola može previše da zvuči kao šištanje druge mačke.

Ako morate da koristite aerosol, biće korisno ako prvo poprskate krpu, a onda mačku natrljate tom krpom. Kada koristite sprej, nije potrebno da ljubimca natopite njime, već samo da poprskate sve delove tela. Oko očiju i ušiju nanosite sprej primenom loptice od vate koju najpre poprskate. Koliko često ćete koristiti sprej zavisi od proizvođačkog uputstva. Radite na dobro provetrenom mestu.

Praškovi su jednostavni su za upotrebu, ali mogu da naprave nered. Ukoliko vi ili vađ ljubimac imate astmu, praškovi možda nisu najbolji izbor, pošto mogu de se udahnu. Koristite ih u dobro provetrenom prostoru.

Kupke i šamponi se primenjuju se na celu životinju. Imaju izvesno produženo dejstvo. Vodite računa da ne dospeju u uši i oči. Međutim, nisu baš pogodni za mačke, jer je njihova “sklonost” prema kupanju nadaleko poznata.

Ogrlice mogu da budu efikasne, ali moraju da se pravilno upotrebe. Da bi se dobio pravi stepen udobnosti, treba da možete da provučete dva prsta između ogrlice i vrata Vašeg ljubimca. Posle pravilnog postavljanja, otsecite sav višak. U protivnom, sam ljubimac ili druge životinje mogu da pokušaju da žvaću ovaj kraj.

Pročitajte uputstvo da vidite trajnost ogrlice, jer mnoge gube efikasnost ako se ukvase i slično. Proveravajte da li se ispod ogrlice javlja nadraženost kože.

Oralni i injekcioni proizvodi sadrže sredstvo za suzbijanje razvitka insekata dostupan je u obliku tableta i kao injekcioni. Tablete sa daju jednom mesečno a injekcija svakih 6 meseci. Upamtite, ovi proizvodi ne ubijaju odrasle buve. Tako da ako ima buva, a ne samo jaja i larvi, morate da upotrebite nešto što će da ih ubije.

Češljevi za buve su potpuno bezbedni pa su najbolje sredstvo za upotrebu na bolesnim, trudnim ili mladim ljubimcima. Odaberite češalj sa bar 12 zuba po centimetru. Očešljajte ljubimca, a zatim sakupljene buve istresite u vodu sa deterdžentom. Nedostatak ovog metoda je što zahteva puno vremena, a nije efikasan kod mačaka koje su preosetljive na ujed buve.

Izvor:zivotinje.rs

Pročitajte još:

Pomozite: Ovaj pas ima još malo vremena

Srčani crv: Bolest koja tiho ubija pse i mačke
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *