pas sladak

Srčani crv: Bolest koja tiho ubija pse i mačke

Srčani crv (heartworm disease) ili dirofilarioza je parazitsko, ozbiljno i potencijalno smrtonosno, oboljenje pasa i mačaka uzrokovano larvenim ili odraslim oblicima parazita dirofilaria immitis. Simptomi se ne uočavaju lako, a kada vlasnici dovedu svog ljubimca kod veterinara, obično već bude kasno. Prenose je komarci, a poslednjih godina se širi u Srbiji.

Odrasli paraziti žive u desnoj komori i plućnim arterijama pasa i mačaka. Kad stigne u srce, ženka položi jaja iz kojih se izlegu larvice,mikrofilarije koje krvotokom putuju po celom telu.

Ako komarac ubode zaraženog psa, on sa krvlju uzima i larvice, tako da inficira novog psa ili mačku u čijem se srcu i plućnim arterijama razvijaju odrasli oblici.

Komarci koji prenose ovu bolest su bili karakteristični za mediteranske zemlje, posebno Italiju i Grčku, međutim poslednje decenije oni se šire put severa pa je bolest regisrovana i u zemljama gde ranije nije bila prisutna, uključujući i našu zemlju. Širenju doprinosi i odlazak naših kinologa na izložbe i utakmice u krajeve gde je bolest dosta rasprostranjena.

Razvoj bolesti

Bolest je hroničnog toka, brzina njenog razvoja zavisi od broja parazita, uzrasta i veličine ljubimca. Javlja se sa najmanje šest meseci starosti (ako je pas zaražen još u materici), a opasnija je kod manjih pasa, jer imaju manje srce i krvne sudove te je za razvoj bolesti potreban i manji broj parazita.

Koji su simptomi

Oboljenje može proticati bez ikakvih simptoma, što ovu bolest čini još opasnijom, ali se može razvijati i sa teškom kliničkom slikom.

Kod psa prisustvo parazita u srcu i velikim plućnim krvnim sudovima dovodi vremenom do slabosti desnog srca. Pas se u početku zamara i pri normalnim aktivnostima, otežano diše i počinje da kašlje(zbog nakupljanja tečnosti u plućima).

Uočljivi su i znakovi anemije, pas je neraspoložen, slabije jede, gubi na težini, može doći do povećanja jetre i nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji.

Kod mačaka infektivna larva preživljava ali se samo mali broj razvija u odrasle jedinke. Uglavnom su promene na srcu minimalne jer kod mačaka odrasli oblici parazita obično parazitiraju u plućnoj arteriji, gde mogu zapušiti neki od njenih ogranaka, što dovodi do plućne tromboembolije koja može završiti smrću.

Kako zaštiti i lečiti ljubimca

Preventiva se postiže korišćenjem repelenata ( preparati i ogrlice) kao i primena insekticida, koji imaju ulogu da ljubimca zaštite od komaraca. Najbolje bi bilo da se oko preventive konsultujete sa vašim veterinarom.

Što se tiče terapije, ona je dugotrajna i komplikovana, zavisi od stadijuma bolesti jer različiti lekovi deluju na larve i na odrasle oblike parazita, uz to je neophodno primenjivati i potpornu terapiju koja ima za cilj da odkloni sekundarne probleme koji su nastali delovanjem parazita.

Izvor:ljubimci.telegraf.rs

Pročitajte još:

Oralna higijena: 5 saveta za zdrave zube štenaca

Šetanje više pasa
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *