Polar dog

KAKO SE POLARNI PSI NOSE SA VRUĆINOM

Većina polarnih rasa pasa koje žive u našim krajevima u osnovi je adaptirana na kontinentalnu klimu i sa letnjim žegama se sasvim uspešno bori. To, međutim, ne znači da tokom julskih i avgustovskih žaropeka ne treba posebnu pažnju posvetiti njihovom rashlađivanju.

Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima leto i visoke temperature doživljavaju kao pakao. Većina polarnih rasa pasa koje žive u našim krajevima u osnovi je adaptirana na kontinentalnu klimu i sa letnjim žegama se sasvim uspešno bori. To, međutim, ne znači da tokom julskih i avgustovskih žaropeka ne treba posebnu pažnju posvetiti njihovom rashlađivanju.

„Car je sa nama pet godina i nisam primetio veće promene u njegovom ponašanju tokom letnjih meseci. To delimično mogu da objasnim i njegovim karakterom i zatvorenom prirodom, jer je sklon trpljenju i pomalo namćorastom ćutanju. Upadljivo je da tokom izuzetno visokih temperatura nije previše zainteresovan za šetnje, koje inače prosto obožava. Dok smo napolju, pojačano dahće i manje trči nego u hladnom delu godine. U trenucima odmora traga za senovitim mestima, gde se odmara“, ovako nam iscrtava skicu svog haskija Aleksandar Antonović iz Novog Sada.

Kao i većina vlasnika pasa čija je prapostojbina na severu, i Aleksandar se potrudio da njegovom caru u stanu obezbedi uslove da mu boravak bude prijatan.

„Izabrao sam mu mesto za spavanje ispod klima-uređaja, koji je gotovo stalno uključen u letnjim mesecima. Tu je temperatura oko 25 stepeni i imam utisak da mu je sasvim po meri. Nekoliko dana dok je klima bila u kvaru, primetio sam kod njega određeni nemir, koji je ipak bio daleko od bilo kakvog ponašanja koje bi moglo da se oceni kao neprirodno. Samo se malo više kretao po stanu i to je sve.

Ljudi koji imaju ovu vrstu životinja uglavnom su složni da uprkos što im je zima u genima, sasvim dobro izlaze na kraj i sa balkanskim žegama. Doduše, niko ne dovodi pod sumnju da ovim rasama vrućina nije idealna sredina i da u njoj ne uživaju. Tokom boravka napolju polarni psi imaju običaj da kopaju rupe, tragaju za vlažnim mestima, kao i da biraju debelu hladovinu za predah. U najtoplijem delu dana skloni su lenjosti i dremki, da bi sa dolaskom večeri i blažim osveženjem već bili spremni za akciju na otvorenom. Kako je reč o aktivnim psima kojima su potrebne kilometarske šetnje, pravo vreme za izlazak napolje jeste rano jutro. Ponašanje vašeg ljubimca u to vreme neće se razlikovati ni po čemu u odnosu na druge delove godine.

Letnja iskušenja kojim su izloženi polarni psi stručnjaci ne razlikuju drastično u odnosu na probleme koji u vreme vrućina tište ostale pse, naročito dugodlake. Njihovi saveti svode se na izbegavanje šetnji u vreme najviših dnevnih temperatura, kao i obezbeđivanje dovoljne količine sveže vode, koja mora uvek da bude pred očima ljubimca. Kako je reč o psima izuzetno visoke inteligencije i pronicljivosti, ne treba imati nikakve sumnje da će učiniti sve da pronađu način da se rashlade i osveže, bez obzira koliko im vremenske prilike bile neprijatne. Većina ljubimaca ovih pasmina u letnjim danima voli osveženja vodom, pa blaga kupanja sigurno neće biti na odmet.

Među najvažnijim savetima za letnje dane su i preporuke vezane za ishranu. Dežurna je preporuka da pse ne prehranjujete, odnosno da pokušate da im nađete pravu količinu i tajming hranjenja. Nemojte da se čudite ako se haskiji ili malamuti u danima žege sami opredele za dijetu i prorede uobičajene obroke. Polarni psi obično nisu preterano proždrljivi i sami znaju da procene koja količina hrane im je potrebna.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *