mac mac

Dobre i loše strane silikonskog posipa

Silikonski gel ili kristali  u mačjem posipu, postaju veoma popularni kod vlasnika maca. Najviše zbog činjenice da odlično upijaju tečnost i sprečavaju neprijatan miris. Međutim uz ove prednosti dolaze i neke mane ovog mačjeg posipa.

Silikonski gel sastoji se od silicijum dioksida, kiseonika i vode. Gel je napravljen od malih pora koje apsorbuju 40 puta svoju zapreminu.

Većina nas ovaj gel prepoznaje kao kesicu koja ide uz svaki foto-aparat, kameru, lekove i ima za cilj da spreči sakupljanje vlage.

Sada se silikonski gel koristi kao mačji posip, zahvaljujući Denu i Raselu Šluteru koji su ga promovisali, ne tako davne, 1999. godine.

S obzirom na to da apsorbuje toliko tečnosti, silikonski posip nije potrebno toliko često menjati. Na primer, vlasnik jedne mace može da promeni posip samo jednom mesečno, naravno uz svakodnevno čišćenje, što čini znatnu uštedu u kućnom budžetu.

S druge strane, ovaj pesak nema svoje prašnjave delove, jer se ne truni.

Još prednosti leži u činjenici da je potrebno manje ovog peska, što olakšava problem ljudima koji ne mogu da podižu i nose teške džakove.

Najčešće su ovi posipi razgradivi, pa se mogu slobodno bacati u WC šolju.

Jedna od najčešćih bojazni vlasnika mačaka jeste da će ljubimica pojesti ovaj pesak, a on je ekstremno otrovan.

Još jedna loša strana silikonskog peska jeste mogućnost da on postane tečan, ali da biste sprečili ovo, čistite svakog dana pesak maci i posle male i posle velike nužde .

Loša strana mogu biti oštri krajevi peska koji grebu mačku i zbog čega ona može početi da odbija da koristi posip.

I na kraju, silikonski posip je skuplji od običnog, mada vlasnici pravdaju to činjenicom da se manje i troši, pa na kraju dođe na isto.

Izvor: vetinfo.com

Pročitajte još:

Drugarstvo: Znate li zašto su leptiri i kornjače bliski?

Rase: Deset najboljih čuvara
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *