mace

Istine i zablude: Da li je potrebno kupati mačku?

Za mačke je kupanje vrlo neprijatno iskustvo. Većina vlasnika smatra da mačke same održavaju higijenu svog krzna. Ali da li je potrebno kupati ih?

Naime, iako su mačke vrlo dobro sposobne da same vode brigu o svojoj higijeni, ipak, nekada im je potrebna naša pomoć.
Zapravo mačku je potrebno okupati kada na krznu ima nečeg otrovnog ili opasnog, kao i kada se perviše uprlja, ulepi i usmrdi. Takođe, ukoliko patite od alergije na mačke, a čuvate jednu i sami, kupanje je jedan od načina da uklonite što više alergena.
Takođe, kada se mačka razboli, jedan od simptoma može biti i neuredan izgled krzna, odnosno, nedostatak sjaja, ućebanost i perut.
Promene su često najprimetnije duž kičme. Ako vam se učini da vaša mačka sve manje brine o sebi, potražite stručnu veterinarsku pomoć.
Koliko često treba kupati mačku zavisi od vrste dlake, kože, načina života i zdravstvenog stanja mačke.
Čak i one “bezdlake”, poput svinks mačke, zapravo imaju dlaku, ali vrlo kratku i slabu. Zbog mnogobrojnih nabora na koži, njih je potrebno kupati češće, kako bi se masti koje luči koža na površini ravnomerno rasporedile. U suprotnom, postoji opasnost za prekomerno razmnožavanje bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.
Takođe, starije, bolesne i gojazne mačke nisu više tako fleksibilne i teže se same čiste, pa je potrebno posavetovati se sa veterinarom jer se individualni slučajevi razlikuju.
A da li vi kupate vašu mačku? Da li joj kupanje prija? Podelite iskustva sa ostalim čitaocima…

Izvor:Životinje.rs

Pročitajte još:

Pravilno četkanje psa

Mačke mogu da predosete bolest i smrt kod ljudi?!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *