pas cesalj

Pravilno četkanje psa

Psa ne bi trebalo često kupati, jer se tako može promeniti pH vrednost njegove kože, izazvati perutanje ili neki ozbiljniji poremećaj. Načelno, treba kupati samo odrasle pse kad se zaprljaju ili, pak, ukoliko se spremaju za izložbu.

To treba raditi specijalnim šamponima, nikako onima koji su namenjeni za ljudsku upotrebu. Međutim, neke vrste retrivera obožavaju vodu, pa se može dogoditi da u šetnji šmugnu u reku, jezero, ili se “osveže” u bari. Takve navike treba kontrolisati, da se neplanirano kupanje ne bi dogodilo tokom zime, kada se pas može prehladiti.
Sve pse, bez obzira na dužinu, gustoću i vrstu dlake treba redovno četkati. Najbolje je da se to čini jednom dnevno, posebno ako se radi o dugodlakim psima, dok ostale vrste treba četkati bar tri puta nedeljno. Ovo ne mora biti težak i komplikovan posao ukoliko ga pretvorite u igru i druženje sa svojim ljubimcem.
Kratkodlaki psi češljaju se u pravcu rasta dlake, od glave do repa, četkom na čijim su krajevima kuglice, kojima se uklanjaju dugačke dlake i prljavština, a pritom im se i masira koža.
Dugodlake pse trebalo bi četkati češće, deo po deo, da im se dlaka ne bi zamrsila, a krzno zapustilo. Valja obratiti pažnju na uši i pazuh, jer se tamo dlaka lako petlja. Koriste se četke sa žičanim zupcima kojima se uklanjaju poddlaka, mrtva dlaka i prljavština s krzna
Izvor:Index.hr
Pročitajte još:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *