beba i maca

Trudnice ne bacajte ljubimce

I kao trudnica i kao ljubitelj životinja načitala sam se i naslušala svakakvih gluposti na temu trudnoća i mačaka, beba i mačaka, životinja i beba, dlaka…
Bila trudnica, sada sam sveža mama i niko umro, svi na broju. I mačke i pas i beba i ja. A sve češće čitam apele, skoro kroz suze (krokodilske) o udomljavaju mačku jer očekuju prinovu. Ili poklanjaju psa jer za njega više nema mesta , došla prinova. Nadam se da neće udomljavati prvo dete kad bude trebalo da dođe drugo. Ostatak “odgovornih” jednostavno napuste ljubimca, ostave ga negde, jer zaboga dolazi prinova. Ta strašna prinova i taj period kad je iščekujete je predivan, pa ga iskoristite tako što ćete uživati sa vašim četvoronožnim drugarima, a ne tako što ćete postati zlikovac.

Elem, imam potrebu da iznesem pravu istinu o jednoj od najvećih zabluda i “razloga” napuštanja mačaka u trudnoći. Ne toliko zbog vas koji čitate, nego zbog mačaka. Toliko im dugujem. Ako bar jedan ženska osoba iz ovog teksta bude izvukla pozitivnu pouku moja sreća će biti beskonačna.
Sve je počelo kad me jednog dana, “informisana” poznanica, znajući da imam i mačke i da sam ostala u drugom stanju pitala:
“A ne bojiš se da oboliš od one bolesti?”.
“Bolesti?” upitam pomalo zabrinuto.
“Da, da, bolesti koju prenose mačke. Znaš, beba može da umre od toga. Opasno je!”.
I ne bi mi svejedno moram da priznam. “Kako se zove ta bolest?” upitah je zabrinuto.
“Toksiko…. tokso… tako nešto.”
I odem kući, priznajem uplašena. Nisam pristalica lečenja putem interneta niti savetovanja preko foruma, ali u svrhu informisanja o nečemu i nekome jesam.

Da svašta može da se pročita i da se stekne potpuno iskrivljena slika o nečemu, može. Ali, ko ima informaciju ima moć i ja reših da krenem put gugla i saznam koja to strašna bolest preti mom nerođenom detetu od mojih ljubimaca.
Malo je reći da je 90% ljudi iz okruženja u najmanju ruku zgranuto da ću imati i bebu i životinje, ali sreća moja mala zajednica nije mislila tako i mi smo nastavili da prkosimo zemljinoj teži.
Elem, krenem da guglam, tražim bolest “mačaka i trudnoća” i dođem najpre do pravog imena Toksoplazmoza.

“Toksoplazmoza je infekcija uzrokovana jednoćelijskim parazitom toksoplazmom, koji se najčešće nalazi na divljim pticama i glodarima, ali može se preneti i na druge životinje, poput mačke. Upravo se na taj način najčešće prenosi i na ljude, odnosno direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, ili putem sirovog mesa i fekalija”

Glavni načini dobijanja toksoplazmoze, odnosno prenosa parazita toksoplazme na ljude je

– kroz direktan kontakt s izmetom zaražene mačke
(prilikom rada u bašti ili čišćenjem mačije kutije s izmetom)

Baštu nemam, posip čistim, ali perem ruke posle toga, tako su me vaspitali.

Čitam dalje:
“Toksoplazma može biti opasna ako se njome zarazite u trudnoći, ali je srećom to veoma retko i pojavljuje se samo u 2 od 1.000 trudnoća”. OK i mali procenat je procenat, evo kako se zaštititi:

* odvedite svoju mačku na veterinarski pregled, s ciljem otkrivanja toksoplazme
* mačku držite u kući jer se kućne mačke koje jedu kupovnu hranu neće zaraziti toksoplazmom (moje ne idu napolje)
* izbegavajte mačke lutalice ili mačke koje žive van kuće (to sam se trudila da izbegnem)
* ako imate mačku neka neko drugi čisti njenu kutiju s izmetom, a ako to morate da uradite sami, nosite rukavice (dobar razlog da 9 meseci uvalim suprugu da čisti )
* čistite kutiju s izmetom svakodnevno, jer je potrebno 24 sata da se parazit razvije i postane zarazan (inače to radim) Nigde, ali nigde  osim možda na forumima gde sam između ostalog pročitala da se jedna žena nije šišala 9 meseci da ne skraćuje detetovu sreću, nisam pročitala “otarasite se mačke čim zatrudnite”.

Zato drage moje dame, trudnice i buduće mame (dobili ste i rimu), ako vam je to izgovor da se otarasite obaveze, ne mogu da razumem, ali bar budite pošteni pa nemojte napuštati vaše članove domaćinstva. Bar im nađite dom kakav zaslužuju, pošto to definitivno nije vaš dom.

A ostali, koji imaju nedoumicu, što je sasvim u redu: ako koza laže – rog ne laže. Informišite se, pročitajte pre nego što donesete odluku da odstranite člana vaše porodice. Razumem neznanje, ali ne razumem glupost i zlo. Pošto je to zao akt. Neko vam da bezrezervnu ljubav, a vi mu uzvratite “šut kartom”. I to bez razloga. Da, to nije moje mišljenje, to je činjenica!
Održavajte higijenu ruku, čistite posip rukavicama ako neće niko da vam pomogne i eto rešenja. Za 9 meseci i vi i ljubimac imaćete čemu da se radujete.
Ja uživam. I prosto se istopim kad moj pas, moje prvo dete, donese igračkicu bebi i da joj jer ona plače. Nema veće sreće. Nemojte takve stvari propustiti zbog gluposti i zabluda.

Đuliana Milić Pavlović

Pročitajte još:

Zaboravite na razvod: Usvojite psa i spasite brak

Smanjite stres: Evo zašto je dobro imati mačku
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *