pas pas

Vaš ljubimac više ne mora da ugine

Kompanija “Sooam”, koja se nalazi u Južnoj Koreji, zapravo predstavlja neku vrstu laboratorije koja je dosad klonirala više od 600 pasa. Ovde je sasvim moguće i izvodljivo, ukoliko budete želeli da klonirate svog ljubimca, da to i uradite bez obzira na njegove godine, veličinu ili rasu.

Jednostavnije je čak nego što ste mislili. Cena ovakve usluge u ovoj laboratoriji iznosi oko 100.000 dolara. Još jedan od uslova je i taj da u trenutku kada se odlučite na nešto tako, pas mora da bude živ ili mrtav manje od 5 dana. Zatim je potrebno umotati telo psa u mokre peškire i ostaviti ih u frižideru na hladnoći, ali nikako u zamrzivaču.

– Ona je bila najbolji ljubimac na svetu po meni. Razlog zbog kog sam uspeo da radim još napornije i da postanem još uspešniji je zato što sam bio sa Momoko, toliko je volim – rekao je Juniči Fukuda koji je prošao kroz razvod i našao spas u svojoj maloj novoj- staroj kuci.

Ćelije se izoluju iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihove ćelije, koje sadrže genetski materijal, vade i konzerviraju. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se ćelija zamenjuje sa ćelijom ljubimca koji će biti “kopiran”. Nakon toga sledi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na deljenje, a potom se ona vraća u telo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase, ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen.

Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu da očekuju blage razlike (kao npr. pege kod dalmatinaca), a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji. Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.

Ljudi su često skrhani posle smrti svog ljubimca i vrlo teško prevaziđu ovaj gubitak, koji se često izjednačava sa gubitkom člana porodice. Neki dugo tuguju za svojim psom, mačkom ili nekom drugom životinjom, dok se drugi trude da zamene preminulog novim ljubimcem kako bi što manje osetili nedostatak istog.

Izvor:Telegraf.rs/techinsider.io

Pročitajte još:

Pomozimo da se pronađe Maša

Sedam razloga zašto su momci koji imaju mačku odličan “materijal” za vezu

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *