pas i dete

Zašto psi i vlasnici liče

Jedan od članova vaše porodice je pas? Ukoliko stanete zajedno ispred ogledala, uočićete sličnosti kojih niste ni svesni, pročitajte i zašto…

Psiholog Sadahiko Nakajime sproveo je istraživanje i dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor zašto je to tako.

U eksperimentu je ispitivano 500 osoba, kojima su pokazivane fotografije vlasnika i pasa, odvojeno. Ispitanici su zatim dobili zadatak da spoje sliku psa sa slikom svog vlasnika. Dobijeni rezultati su bili fascinantni!

Ispitanici su u skoro 80 posto slučajeva tačno uradili zadatak – uspeli su da spoje vlasnika sa njegovim psom.

Takođe, učesnici istraživanja su u 74 odsto slučajeva uparili pse i vlasnike samo na osnovu fotografija koje su pokazivale njihove oči, a 73 odsto tačnih parova je bilo na osnovu fotografija usta.

– Ljudi biraju psa na osnovu takozvane sklonosti ka poznatom i to je potpuno nesvesna selekcija, – objasnio je Sadahiko Nakajima da vlasnici psa ne počinju vremenom da liče na njih, niti obrnuto, već da se još prilikom biranja životinje ispoljava naša prikrivena skolonost da budemo u okruženja bića i predmeta koji su nalik na nas, koji su nam “poznati”.

Izvor:Životinje.rs

Pročitajte još:

Smanjite stres: Evo zašto je dobro imati mačku

Menjanje vode u akvarijumu: Kako i koliko često?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *