krypto

PSI U NAUČNOJ FANTASTICI

Psi su pratili ljude gde god da su krenuli i u nepredvidiva prostranstva naučne fantastike. Najbolji čovekov prijatelj u mašti pisaca i reditelja dobijao je moći superheroja, učio da govori, zaljubljivao se u ljude, putovao kroz vreme i upadao u potpuno lude situacije. Ovo je naš izbor najupečatljivijih pasa u svetu naučne fantastike. Sigurno je mnogo onih kojih se nismo setili, pa ne oklevajte da nas na njih podsetite na našoj Fejsbuk stranici.

Kripto (Supermen)

Kal-El, poznatiji kao Supermen ili Klark Kent, dugo je važio za jedinog preživelog sa planete Kripton. Vremenom mu se šarenolika ekipa zemljaka (u nedostatku boljeg izraza za nekoga sa kim delite planetu) pridruživala u stripskim i filmskim avanturama, ali jedan od najneobičnijih svakako je – Kripto, superpas. Njegove moći u osnovi su slične kao Supermenove – može da leti, ima rentgenski vid, natčovečanski (odnosno natpseći) sluh… Kripto izgleda kao neka vrsta terijera, pa se da naslutiti da je ova rasa bila popularna i među Kriptoncima.

Astro (The Jetsons)

Junak dobro poznat svim pripadnicima Cartoon Network generacije (oni rođeni osamdeset i neke dobro znaju o čemu govorimo) . Džetsonovi možda nisu bili među najpopularnijim crtaćima na ovoj mreži (teško je to postiću u konkurenciji sa, kako to novinari vole da kažu, kultnim Cows and Chickens, Johnny Bravo ili Scooby Doo), ali Astro je svakako zaslužio mesto na ovoj listi. Istina, deluje pomalo tupavo, ali pravi fanovi uvereni su da je to samo maska kojom želi da zavara Džordža i ostale članove porodice. Prepoznatljiv  je i po mogućnosti govora koji podseća na Skubija Dua.

Ajnštajn i Kopernikus (Povratak u budućnost)

Postoji li išta u vezi sa serijalom Povratak u budućnost što nije apsolutno – kul? (Ma koliko glupa bila, ta reč neka koja bolje opisuje avanture Martija Mekflaja i Doka Brauna još nije izmišljena.) Ajnštajn je prvi putnik kroz vreme u istoriji. Dokovog ljubimca iz 1985. godine u prvom nastavku “glumi” pas Tigar. Kopernikus je pas koji je Doku pravio društvo 1955. godine i nažalost nije dočekao priliku da putuje kroz vreme poput njegovog naslednika Ajnštajna.

Sirijus (Sirius, Olaf Stapledon)

Glavni junak naučnofantastičnog romana iz 1944. godine. Sirijus je superinteligentni pas, stvoren u laboratoriji, koji je razvio inteligenciju poput ljudske i prva životinja u istoriji koja se uhvatila u koštac sa egzistencijalističkim sumnjama. Razočaran u ljudsku prirodu i ratna razaranja kojima je prisustvovao, doživljava duhovni slom i prepušta se vučjoj strani svoje ličnosti. Prate ga i priče da je bio u seksualnoj vezi sa svojom ljudskom prijateljicom uz koju je odrastao.

Sem (Ja sam legenda)

Robert Nevil, glavni junak romana Ričarda Metisona, poslednji je čovek na planeti na kojoj je ostatak čovečanstva zaražen virusom koji ih je pretvorio u stvorenja nalik vampirima (ili zombijima u nekim filmskim verzijama). Sem, njegov jedini pratilac, najzapaženiju ulogu dobio je u poslednjoj filmskoj verziji sa Vilom Smitom. Jedna od najpotresnijih scena sa životinjama u Holivudu jeste ona u kojoj je Nevil primoran da ubije svog zaraženog ljubimca.

Frenk (Ljudi u crnom)

Frenk izgleda kao sasvim običan mops, ali je zapravo prerušeni vanzemaljac. Mali psić u početku je doušnik koji radi za „ljude u crnom“ u istoimenoj naučnofantastičnoj komediji. U drugom delu filma dobio je značajniju ulogu i veću minutažu. Postao je stalan član ekipe, koji nosi prepoznatljivo crno odelo i odaziva se na ime Agent F.

frenk

K-9 (Doctor Who)

Doctor Who je jedna od omiljenih serija u Velikoj Britaniji koja se na televiziji prvi put pojavila još 1963. godine. Iako u Srbiji nikada nije stekla toliku popularnost, Doktor je ovdašnjim ljubiteljima žanra i te kako poznat. Kao i njegov fantastični robot-pas koji je tokom svih ovih godina doživeo četiri inkarnacije. K-9 može da raznosi stvari laserskim zracima iz svog nosa i povremeno da leti. Šta više čovek može da očekuje od (robotskog) psa.

Dag (Up)

Tehnički Up nije naučnofantastični film, ali činjenica da Dag ima ogrlicu koja njegove misli „prevodi“ u ljudski govor dovoljna je da zasluži mesto na ovim stranama. Pored toga, toliko je blesavo zabavan da mu je nemoguće odoleti. Postoji li filmska scena koja bolje opisuje pseću ljubav prema čoveku nego kada Dag kaže: “Zdravo, ja sam Dag. Upravo sam te upoznao i volim te.”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *