Untitbelka i strelka

Lajka, Belka i Strelka: Sudbina pasa koji su leteli u svemir

Dok smo slušali o psu po imenu Lajka, još kao deca, nismo znali kako je tužna sudbina tog psa. Mnogo godina kasnije, mnogi su osudili ovaj čin.  Najpoznatiji, kako su ih zvali „svemirski“ psi,  bili su Lajka, Belka i Strelka.

lajka

 

Kada je svemirski brod Sputnjik 2 1957. godine lansiran u orbitu, na njemu se našla i prva životinja koja je krenula na put kroz vasionu, a to je Lajka koja je na veliku žalost bila i prvo živo biće koje je moralo i da okonča svoj život u svemirskom brodu i to na veoma surov način. Ovaj eksperiment kojim je utvrđeno da živa bića mogu da se lansiraju u svemir izazvao je i brojne etičke debate i pokrenuo pitanje opravdanosti žrtvovanja Lajkinog života.

Belka i Strelka su imale više sreće pa su ostale upamćene kao prve životinje koje su preživele orbitalni let. One su 1960. godine provele jedan dan u svemiru, u letelici Sputnjik 5 pre nego što su se bezbedno vratile na Zemlju. Pedeset godina kasnije snimljen je ruski animirani film „Belka i Strelka, zvezdani psi“. Ove tri herione svemira nisu jedini psi koji su iz Sovjetskog Saveza poleteli u svemir ali su svakako najpoznatiji i najznačajniji.

Pročitajte još:

Kako sam pokušala da se otarasim muža

Jedna ulica dobila je ime po psu: Pročitajte čime je to zaslužio
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *