BADI1

LABRADOR – i na filmu, i u knjizi…

Ko bude pažljivo izučavao istoriju ove rase i sam će na svakom koraku naletati na svetski poznate primerke labradora retrivera. Osim što je na stotine njih igralo u filmovima ( “Badi, pas košarkaš” je film koji ovdašnja publika verovatno najbolje poznaje, a sigurno je da je svaki ljubitelj “politički nekorektne” animirane serije “Family Guy” oduševljen Brajanom Grifinom, belim labradorom retriverom koji pije suvi martini i vozi „tojotu prijus“) ili što su o njima napisane knjige i knjige, ili su se pojavljivali u spotovima muzičkih grupa poput “Gansa”, ovi psi su često bili proglašavani za heroje, a neki od najboljih primeraka ove rase čak su bili odlikovani i medaljama za hrabrost.

Tako je Džejk, crni labrador, postao nacionalni heroj u Americi posle napada na Kule bliznakinje 2001. godine. Ovom psu dim i vatra nisu smetali da se sjuri u ruševine i prvi uspe da dođe do žrtava ovog napada, za šta je kasnije bio odlikovan medaljom za hrabrost. Takođe, isti pas je pomagao spasiocima posle uragana Katrina, koji je zadesio Nju Orleans, i za ovu akciju je takođe bio odlikovan. I ništa ovo možda ne bi bilo čudno da labrador retriver Džejk kao štene nije bio napušten, sa slomljenom nogom i dislociranim kukom. To ga nije sprečilo da postane jedan od 200 spasilačkih pasa Amerike za specijalne misije. Džejk je umro 2007. godine od raka, a sahranjen je uz sve državne počasti.

Sedi je bio crni labrador koji je u Avganistanu detektovao na desetine bombi i tako sigurno brojne civile spasao smrti.

U istoriju kao poznati labradori ući će Laki i Flo, blizanci koji su nanjušili 200 miliona piratskih diskova u Maleziji i tako raskrinkali svetski lanac dilera koji je vlade u svetu koštao i po nekoliko milijardi dolara. Svet su pre 14 godina obišle slike Vilija, psa koji je na Aljasci spasao šestogodišnjeg dečaka od čopora vukova i svoju hrabrost, nažalost, platio životom.

Podugačak je broj poznatih koji su se u javnosti rado pojavljivali sa svojim labradorima: Koni je bila ljubimica danas nikad aktuelnijeg Vladimira Putina, Badi je bio labrador Bila Klintona, Princ Vilijam je imao Vidžona
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *