izgubljen pas

HILJADU IMENA ZA LJUBAV

 

Kada je pisac i slikar Momo Kapor nabavio štene sibirskog haskija dao mu je ime – Arči. Na baš ovakvo ime njegov vlasnik se odlučio manje zbog činjenice da je tih dana bio scenograf u jednoj predstavi koja se nazivala „Zaobilazni Arčibald“, a mnogo više iz želje da olakša komunikaciju sa ljubimcem. To je ovako objasnio: „Psima se ne daju srpska imena. Ako, recimo, psa nazovete Žika, i vi ga pozovete Žiko!, prići će vam troje ljudi. Ali ako u Karađorđevom parku viknete Arči!, može samo da vam priđe drugi sekretar američke ambasade koji džogira u tom trenutku kroz park.“

Da li iz ovog “kaporovskog” razloga ili nekog drugog, tek u Srbiji i regionu među psima su se odavno odomaćila anglosaksonska imena – poput Laki, Čarli, Bak, Lord, Snupi, Džeki, Bleki, Maks, Dora, Beti, Lara, Tina, Lesi… Među imenima ili nadimcima naših ljubimaca nađe se i poneki latinski „nomen“ poput Reksa, Maksimusa, Cezara, Avgusta, Luksa, Marsa, ali i poneko francusko, italijansko ili špansko ime kao – Bjanko, Rio, Negro, Karlos, Dijego… Istini i Rusima za volju moramo da priznamo da se poneki sibirski haski ili samojed ponikao u Beogradu odaziva i na ime Lav, Fjodor, Maška ili Maljčik.

K1

Zašto je to tako ostavićemo da analiziraju sociolozi i poznavaoci domaćih i regionalnih prilika. Oni će zarantovano to pravdati uplivom zapadne kulture, filmova, muzike, engleskog jezika, ali možda i prijemčivosti naše naravi tuđim trendovima. Bilo kako bilo, strana imena još pre više decenija proterala su iz psećeg sveta domaća tradicionalna imena. Do tada su psećim svetom neprikosnoveno vladali psi koji su se zvali jednostavno i komotno – Žuća, Lajko, Gare, Beli, Pirge, Vučko, Šarko… Najveći broj domaćih imena kod isto tako domaćih pasa danas nose, kao u inat tezi sa početka teksta, lična imena. Tako se našim parkovima ore dozivanja Čede, Mike, Laleta, Đure… Da se još neko osim pasa odaziva na uzvike, naravno, nije isključeno. Utisak je da se stara srpska pseća imena za pse još čuvaju u selima i među lovačkim psima, gde se psi uglavnom zovu Garov, Soko, Lunja, Liska, Belka, Kurjak, Šare, Meda. Veliki broj vlasnika pasa, međutim, smatra da psima nisu prikladna imena koja nose ljudi, pa ih svesno izbegavaju i biraju neutralna, strana, efektna i dopadljiva imena.

Utisak je da se stara srpska pseća imena za pse još čuvaju u selima i među lovačkim psima, gde se psi uglavnom zovu Garov, Soko, Lunja, Liska, Belka, Kurjak, Šare, Meda

U svetu su trendovi slični, mada je utisak da stranci više pažnje posvećuju sopstvenom registru imena. U Americi su već godinama najčešća imena ljubimaca Maks i Bela. Za njima su po popularnosti imena koja su nama uglavnom poznata po junacima filmova, knjiga i stripova. Mužjaci se tako najčešće „viču“ Čarli, Badi, Džek, Kuper, Roki, Rajli i Tobi, dok se ženke u američkim porodicama uglavnom zovu južnjački – Lusi, Bejli, Dejzi, Lili, Moli, Lola i Megi. Situacija je slična i kod Francuza, mada su i oni podlegli talasu. U „zemlji petlova“ najviše ljubimaca odaziva se na Dilon, Kolonel, Kleron, Sezar, Mesje, Peti, Renegad, Lektor.

Novopečeni vlasnici pasa danas ne moraju da brinu kako će krstiti svog ljubimca. Iako ćemo se svi složiti da je reč o slatkoj, možda i najslađoj muci, činjenica je da se na internetu baš na pola puta između svega i svačega nalazi i baza imena za pse. Pedantni administratori spiska sa jednog od najposećenijih domaćih sajtova pribeležili su više od dve hiljade imena koja su na raspolaganju nemaštovitim ljubiteljima životinja. A čega tu sve nema! Za mužjake se, tako, preporučuje ime Zagor, Uragan, Pavaroti, Klodovik, Jastreb, Javor ili Ekskalibur, dok damama u svetu pasa sleduju Travijata, Ljupka, Destini, Karolina, Kleopatra, Šakira ili Ofelija. Pomoću ove baze podataka svako može svog psa da uzdigne na kraljevski, aristokratski nivo, učini ga carem ili filozofom, ali i u svoj dom unese malo duha egzotičnih zemalja. Sigurno će takav biti dom kojim će po dolasku šteneta početi da odzvanja Erazmo!, Ričarde!, Patricija! ili Pueblo!.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *