sneg

Srećna Nova zima! Ali budite i oprezni…

 

Pale su i prve pahulje i dobro nam zabelele ulice. Meteorolozi najavljuju da će ceo januar biti hladan i da snega neće nedostajati. Još ozbiljniji minus nas čeka za Božić. Vreme je da zato i da se vaš pas obraduje igrama u snegu, ali osim radosti, pahulje mogu doneti i neke opasnosti. Pripremite se dobro i uživajte.

 

Izvor: magazin Pas

Magazin Pas vam zato, preventivno, skreće pažnju na nekoliko situacija koje ne biste trebali smetnuti s uma. Ako nas poslušate, nema zime!

Kod nekih pasa kuglice snega izazivaju osećaj kao da su stali na trn. Redovno im uklanjate sneg sa šapa jer ljubimci  koji izbjegavaju da hodaju normalno mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kičmu.

Štenci i stariji psi su najosetljiviji

 

sneg oblizuje se

Psima je takođe  hladno. To ne znači da ne smete da ih vodite u šetnju i da se igrate u snegu. Najosetljiviji su štenci i stariji psi. Ako primetite da se tresu odmah ih smestite na toplo.

Izbegavajte kupanje ljubimaca kad se vratite u kuću. Ne preporučuje se kupanje kućnih ljubimaca jer postoji velika mogućnost da se prehlade.

Ako primetite da vaš ljubimac počinje da šepa dok se kreće kroz sneg, ne brinite. Uzrok su najverovatnije kuglice od snega i leda koje se zalepe na dlake ispod šapa ili između prstiju. Kod nekih pasa kuglice snega izazivaju osećaj kao da su stali na trn. Redovno im uklanjate sneg sa šapa jer ljubimci  koji izbjegavaju da hodaju normalno mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kičmu.

Zaštitite šape

Redovno šišajte dlake ispod psećih nogu. Posao manikira prepustite stručnjacima koji će osim dlaka, ako je potrebno podrezati i nokte. Osim što ćete smanjiti mogućnost da se sneg lepi, sprečićete i infekcije.

Vlaga i prašina dobri su ‘saveznici’ kada treba da napadnu vašeg ljubimca, a upravo se na dlakama ispod šapa najlakše sakriti. Za osetljive šape opasna je i so kojom se posipaju ulice.

Uz šišanje dlaka, šape ćete najlakše zaštiti detaljnim pranjem nakon svake šetnje, ali pritom ne zaboravite da ih skroz osušite!

Trovanje antifrizom i soli

So, osim šapama, može ozbiljno naškoditi i probavnom sistemu, naročito sluzokoži, jer psi umeju da ližu šapice da bi je uklonili.

Bljuzga pomešana sa solju i antifrizom uobičajena je pojava na svim putevima. Vrlo lako takav mix završi na psećim šapicama.

Ako ih pas poliže tada dolazi do ozbiljnih trovanja, a najčešći simptomi su teturanje, povraćanje i teška depresija. Još jedan razlog za obavezno pranje šapa nakon šetnje.

Česta zabluda vlasnika je da pas i mačka zimi ne trebaju da piju vode koliko i leti jer ionako jedu sneg. To nije istina, naprotiv. Zimske dehidracije su jako česte pa pas i mačka stalno moraju da imaju svežu vodu u svom radijusu.

Pas jede sneg

Pas ne bi trebalo da jede sneg, ali koliko god da se vi trudite on će ga jesti. I gotovo uvek nakon tog snežnog obroka pas će dobiti proliv.

Ako uz njega primetite i da se vaš ljubimac nakon šetnje ponaša čudno, kao da je pripit, odmah pođite veterinaru. Običan proliv možete da zaustavite aktivnim ugljenom.

I za kraj naglašavamo da psima koji duže borave na hladnoći treba pojačati obroke. Ako pas živi na dvorištu, uz bogatije obroke uvek treba imati i svežu vodu (vodite računa da se ne zaledi), a u pseću kućicu stavite staru ćebad kako bi se psi mogli barem malo ugrejati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *