gricka

Kako ubediti psa da ne jede nameštaj

Došli ste kući s posla i videli da je noga od stola izgrižena. I iz jastuka leti sunđer. Pas je radostan, a vi nemoćni. Kako da svog ljubimca konačno vaspitate da se okane uništavanja pokućstva i da se zadovolji igračkama? Uostalom, pitate se možda i to, zašto toliko često i toliko mnogo gricka sve po kući pa čak i vaše ruke?

 

Za štence je normalno i potrebno da grizu. Fiziološko gledano, rastu im zubi, onda ih menjaju i rastu im stalni. To itekako boli i griženje u velikoj meri smanjuje problem. Drugi razlog je u genima iz davnina. Psi su mesožderi i ako nekog dana žele da prežive, trebaju imati jake mišiće vilice i vrata. Pre nego što se počne sa treningom, veće su mogućnosti preživljavanja. Sa psihološkog aspekta većina pasa u sebi nosi želju da nekog dana postanu alfa čopora. Zna se da do tog prestižnog statusa vode borbe između članova pa tako jaka čeljust i njezini mišići opet znače određenu prednost.

stene gricka nesto

Ipak, najjači razlog za grickanje je u tome, da je mali sa dolaskom u novi dom izgubio i drugare i mamu. Ako ste bili u prilici posmatrati leglo, videli ste, da se stalno nešto ganjaju i čupaju. Nama izgleda, kao da im je stalno dosadno, ali razlog je mnogo bitniji. Kuca treba naučiti kako zadržati ugriz. Koliko jak ugriz je dovoljno jak, a opet ne toliko jak da povredi. Kad mali napusti braću i sestre, on je ubeđen u to da ćete vi preuzeti njihovu ulogu. Treći razlog je njegov nagon da hvata plen. Naše ruke stalno nešto rade, skoro nikada nisu potpuno na miru. Njemu je to idealan trening za reflekse i eksplozivnost, pa na kraju i ”likvidaciju”.

Problem grizenja je teško u potpunosti rešiti, ali može se izbeći i štencu pažnju usmeriti na stvari koje može da grize. Treba znati, da kažnjavanje ne pomaže. To je slično obavljanju nužde u stanu. Ono što je psu prirodno nije moguće rešiti batinama. Potrebno ga je naučiti koje ponašanje je prihvatljivo a da uz to još uvek može raditi njemu prirodne potrebe.

Prvo, treba iz prostorije u kojima je psu dozvoljeno kretanje skloniti sve stvari koje imaju za vas neko značenje/vrednost. Knjige, cveće, kablovi i slično, trebaju biti premešteni na visinu do koje pas ne može ili sakrivene u ormaru. Zamotavanje u vrećice ili samo prekrivena polica nisu dobro rešenje. Sve što šušti i pomera se je još više zanimljivo. Slično treba napraviti i sa papučama, cipelama i ostalom obućom.

Ako pas grize nešto, što nije za njega, greška je vaša. Jednostavno niste sklonili tu stvar.

Druga stvar, koja je podjednako bitna kao i preuređivanje vašeg stana, su igračke i kosti koje pas može gristi. Idite u pet šop i kupite 5 različitih igračaka za svog ljubimca. Kupite kvalitetne igračke. Neka vam ne bude žao novca. One od jeftine i nekvalitetne gume nisu dobre, jer je pas kao mašina za reciklažu papira. Njegovi zubi su oštri i mišići svaki dan sve jači. Kada igračka počne da se cepa, nju je potrebno odmah baciti, jer su mali komadići opasni po zdravlje psa. Ako ih proguta, može doći do veoma opasnih problema sa crevima, koje rešava samo operacija. Vodite računa o veličini igračke. To zavisi od rase vašeg psa. Ne sme biti tako mala da se može progutati a opet ni prevelika, da je pas ne može nositi. Kupite različite teksture, plišane, gumene, od debelog užeta… Proizvođači vole da prave igračke koje ispuštaju zvuk kada ih stisnete. Razmislite o tome, pre nego što kupite tako nešto. Psi brzo nauče, šta treba uraditi da se čuje zvuk. Njima je to otprilike zabavno. Ali pomislite na sebe. Koliko zabavno će biti vama, kada će pas pištati 2 sata? Igračku ćete maknuti ili doživeti živčani slom, tako da vam to baš nije rešenje za prestanak griženja.

Pažljivo sa lopticama koje se mogu jako stisnuti i lakše se progutaju nego drugi oblici. Igračke psu ne trebaju biti stalno na raspolaganju. Svakako mu ih ostavite kada je sam kod kuće i preko noči. Kada ste sa njim u prostoriji i miran je, spava ili jede, sklonite ih. Kada krene sa griženjem i igrom, umesto ormara ili svoje ruke ponudite mu igračku. Malo se poigrajte sa njim i pustite mu da nastavi sam. Kuca će više voleti igru ako igračke nema stalno pored sebe i ako ih stalno menjate. Danas mu date jednu, sutra drugu i tako dalje. Isto kao igračke psu su potrebne i kosti. Goveđe kosti nisu najbolje, a nikako nisu dobre pileće. Najbolje je u pet šopu kupiti sušenu kožu ili one za čiščenje zuba.

Psu nemojte nikada dati kost ako niste sa njim. Može je progutati ili mu se može zalepiti na zube. Što se tiče kosti, njih neke kuce toliko obožavaju da nemaju granice. Zato je bolje da ste pored.

Treća stvar, koja će spasiti vaše ruke je vaše ponašanje. Ako pas ”krene” na vas, istog trena prestanite da se pomerate. Nemojte vrištati i mahati rukama. To će samo još više razveseliti vašeg mališana i shvatit će to kao poziv na igru. Kada se smiri, ponudite mu igračku i poigrajte se sa njim. Od njega možete tražiti i neku laganu komandu koju već razume – “sedi”, “mesto” ili slično – i nagraditi ga sa puno igre. Važno je da se smiri sam i da od vas ne dobije nikakve povratne informacije. Često mogu psi našu kaznu shvatiti kao nagradu. Ako kažete ”NE” a to napravite sa nasmehom na licu, umesto sa jakim i odlučnim glasom, mali će to razumeti kao dio igre. Premali je, da bi razumeo komandu, dok se vi smijete i dajete mu do znanja, da je vama isto tako zabavno.

Uz sve to, trebate kuci nuditi puno šetnje i igre sa vršnjacima. Ako ste u mogučnosti, najbolje je uključiti se na kurs male škole. Druženje sa drugim vlasnicima će dobro doći i vama i vašem ljubimcu.

 

pojeo krevet

I da rezimiramo:

  • Prvo što bi trebalo da učinite kako biste sprečili uništavanje nameštaja jeste da, slično poput osiguravanja kuće kad je beba u njoj, sklonite sve predmete koje ne želite da uništi van njegovog dosega.
  • Imajte na umu da ono što ne vidi, neće ni dirati.
  • Nabavite mali ormarić u koji ćete stavljati cipele.
  • Nameštaj i kablove možete zaštiti sprejom protiv uništavanja nameštaja koji možete nabaviti kod veterinara.Psa možete sprečiti da vam uništava stvari tako što ćete mu ponuditi nešto što sme da žvaće, a čime neće uzrokovati nikakvu štetu. To mogu da budu punjene ili gumene igračke, ili pak pseći štapići.
  • Držite psa na oku, a ako primetite da se približava predmetu koji ne bi smeo da dira, odmah mu recite “ne”!
  • Dajte mu njegovu igračku.
  • Što više provodite vreme s njim, više ćete razumeti njegovo ponašanje.
  • Učestalo korišćenje reči “NE!” daće psu do znanja da tako ne sme da se ponaša. Psi vole da udovolje svom vlasniku, pa će zato i prestati s nepoželjnim ponašanjem kad mu vi to kažete.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *