Black and white border colllie dog

Zašto psi naginju glavu u stranu

Nema čoveka koji može da ostane hladan kad ga pas pogleda pažljivo i zatim nagne glavu u stranu kao da razume svaku reč koju mu govorimo. Poslednja istraživanja pokazuju da nas utisak po svoj prilici ne vara i da psi zaista naginju glavu zato što žele da nas pažljivije saslušaju i razumeju šta im govorimo.

Iako psi imaju mnogo bolji sluh od čoveka i mogu da čuju daleko širi opseg frekvencija od onog koji hvata ljudsko uho, oni ipak imaju problem da detektuju odakle zvuk dolazi. Zato, kad nagnu glavu u stranu, oni lakše mogu da utvrde gde je izvor zvuka i ko im se obraća.

Naučnici objašnjavaju da menjajući položaj glave ljubimci zapravo pokušavaju da procene naše raspoloženje i namere kako bi se ponašali u skladu s tim.

Psi zaista naginju glavu zato što žele da nas pažljivije saslušaju i razumeju šta im govorimonauka

U studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, istraživači su utvrdili i da naginjanje glave ima veze sa psećom sposobnošću da saoseća. Oni koji češće stavljaju glavu u taj poznati položaj, prema autorima studije, imaju posebno razvijenu empatiju. Drugi stručnjaci smatraju da psi koji se ne snalaze u društvu i imaju strah od nepoznatih osoba mnogo ređe naginju glavu u stranu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *