pas na kisi

Psi na kiši

Iako se strah od oluje, groma ili jake kiše može javiti kod svakog psa, češće je kod ovčara, kao što su nemački ovčar i koli

 

Bez obzira da li spadate u one što vole ili pak mrze kišu, ne projektujte svoja osećanja na psa. Ima mnogo pasa koji jednostavno ne vole mokru okolinu, a ima i poprilično puno onih koji ozbiljno pate od fobija i strahova od pre svega munja i gromova. Pre nego što nagovorite psa na izlazak na kišu, važno je napraviti ovu razliku.

U ove druge pse spadaju oni ljubimci koji uglavnom mogu da predosete kada se približava loše vreme, čak i nekoliko sati ranije. Tako se oni počnu sakrivati po kući, penju se po vlasnicima, letargični su. Kako se nevreme približava, znakovi postaju gori: pas cvili, slini, mokri nekontrolisano i počinje da se ponaša destruktivno.

Nikada nije dokazano šta je tačan uzrok straha. Da li je to promena pritiska, statički elektricitet, svetlost munje ili jednostavno zvuk vetra i kiše. Iako se strah može javiti kod svakog psa, češće je kod ovčara, kao što su nemački ovčar i koli.
Prisiljavanje psa koji se boji da izađe na kišu samo će pogoršati stvar. Ni kazna nije dobra ideja, a ako ih tešite  za vreme oluje, samo ćete podstaći takvo ponašanje. Ako mislite da se vaš pas boji grmljavine, konsultujte se sa veterinarom, on će vam preporučiti tehnike kojima ćete smanjiti teskobu kod psa.
Ako vaš pas ne pokazuje znake straha od nevremena, slobodno ga izvedite napolje da obavi sve što treba. Možete mu obući i kabanicu i tako zajedno krenuti u kratku šetnju. Nagradite psa zbog izlaska po kiši, jer ćete tako ćete podstaći ponavljanje dobrog ponašanja.

Neka pas ostane suv koliko je to moguće. Podelite kišobran ili šetajte na mestima koja su zaštićena od kiše. Najvažnije je da pas ne ostane mokar nakon šetnje ili neke druge aktivnosti na kiši – obrišite psa dobro i smestite ga da nije na promaji i hladnoći. U svakom slučaju ukoliko njegova dlaka počinje neprijatno da miriše usled vlage i nedovoljne osušenosti, koristite šampone bez parabena i uspešno će očistiti i hraniti dlaku i dati joj mekoću i sjaj.
Jednom kada ste uspešno savladali šetnju po kiši, moći ćete bez mnogo problema da, bar na kratko, uživate u “vodenim” avanturama sa svojim psom!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *