pas u krevetu

Koliko je dobro spavati zajedno sa psom

Moždani talasi čoveka i psa koji spavaju na istom krevetu su sinhronizovani pa ova navika može da pomogne svima koji imaju problem sa snovima ili nesanicom. A to sve pod uslovom da je pas zdrav, vakcinisan i očišćen od parazita

 

 

Zašto psi vole da spavaju u našem krevetu

Poput ljudi, i psi vole da im je mekano i udobno. Zato obožavaju da spavaju na kauču, posteljini, ćebetu, fotelji… Njegov upad u krevet ne znači da želi da bude vođa čopor već mu je samo potrebna vaša blizina. Ipak, i u ovom činu se može nači genetska veza. Psi su navikli da love i žive u čoporu, a samim tim i da tako spavaju. U grupi im je toplije, a ako su pored vođe, osećaju se bezbednije. Dakle, pas će i u kući tražiti mesto gde mu je udobno, prijatno, mesto koje miriše na vođu čopora kako  bi se osećao zaštićenim i kako ne bi bio usamljen. Samim tim, on vam pokazuje da ga vaš miris, miris alfe, smiruje. To razume i ponaša se u skladu sa tim.

U svetu,međutim, i daje traju rasprave koliko je dobro pustiti psa u krevet, sa stanovišta da li će pokušati da izdominira i van njega. Mnogi smatraju da deljenjem posteljine prepuštate polaku psu ulogu alafa mužjaka, ali ima sve više i onih koji tvrde da do toga ne mora da dođe. I ako na vreme postavite pravila, samo će biti jasnija hijerarhija, a samim tim i jednostavniji zajednički život.

 

Prednosti spavanja psa sa vama

Maženje psa može da olakša bol – i fizički i psihički, a gotovo da nema vlasnika koji ne uživa u tome da se pas privije uz njega. Mnogim osobama koje pate od usamljenosti može mnogo da pomogne da pas spava uz njih. Ritmično disanje, toplina psa, uopšte samo prisustvo psa, pomažu nam da se osećamo bolje i smirenije.  A samim tim i da bolje i mirnije spavamo. A neka od poslednjih istraživanja na tu temu su donela i druge zanimljive zaključke. Jedna studija je pokazala da su moždani talasa čoveka i psa koji spavaju na istom krevetu sinhronizovani i da upravo spavanje u istom krevetu može da pomogne svima onima koji imaju problem sa snovima ili nesanicom. A naročito se preporučuje deci koja se plaše mraka ili koja strahuju da ostanu sami u sobi. I za psa je ovakvo zajedništvo korisno. Deleći postelju sa ljubimcem, donekle mu kompenzujete to što ste ga ostavili samog tokom dana dok ste bili na poslu.

Ako dozvolite psu da vam uskače u krevet, morate da vodite računa o nekoliko stvari. prva je da pas mora da bude vakcinisan, čist i zdrav kako vam ne bi preneo razne parazite, zarazio vas nekom bolešću ili jednostavno uprljao posteljinu.

 

Samo na poziv, ali budite dosledni

Pas u vaš krevet može da uđe isključivo na poziv i da siđe čim mu izdate naredbu. Tako će uvek znati ko je vođa. Mora da reaguje na vaš glas. Zato ga nikada ne podižite niti ga spuštajte sa kreveta. Samo verbalno! Na ovaj način pas će ukapirati da ste mu vi dozvolili da spava sa vama – alfom, i to će ceniti.

Važno je da zapamtite da psa kojeg pustite u krevet, ne smete više nikada da izbacujete. Ako niste spremni na tu žrtvu, onda nemojte ni da počinjete da ga navikavate. Ako ga nekada iz bilo kog razloga izbacite iz kreveta, on će to doživeti veoma bolno, smatraće da je izbačen iz čopora i neće mu biti jasno zašto je postao odbačen član. Ovo odbacivanje bi moglo da dovede do poremećaja u njegovom ponašanju.

Najgore što možete da učinite, a to su ujedno i najčešće greške vlasnika, da psu dozvolite da spava sa vama dok je štene, a potom mu zabranite da se penje na krevet čim odraste. Mnoge porodice dozvoljavaju malom preslatkom kučetu da im bukvalno spava na glavi sve dok je tako malo, a kad odraste počne da im smeta. Te vlasniku ne prijaju dlake, te mirisi, te im je malo prostora… Onda stvar rešavaju na najgori mogući način – izbace psa iz kreveta.

 

Ne vole da dele ni gazdu ni krevet

Dolazak druge osobe u stan, međutim, može biti pravi problem. Naročito ako ste navikli psa da spava sa vama. Psi sve doživljavaju kroz hijerarhiju, te tako novog člana doživljavaju kao novog člana čopora. Ako pas izvisi za spavanje, a njegovo mesto pripadne nekome – eto nevolje u najavi. Najčešće će pas reagovati agresivno. I to zato što on “čita” da mora da čuva krevet od uljeza pa samim tim mora da brani gazdu agresivnim nastupima. Ipak, i ovo je moguće promeniti. Treba raditi na promeni ponašanja. Novi član domaćinstva mora da bude strpljiv, da uspostavi prijateljsku vezu sa psom. A psa moramo da naučimo da on može da čuva i druge delove stana, drugi kauč, drugu sobu ili stan u celini. I eto mira u kući.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *