dona sa 11 kucica

ČESTITAMO!

Dona, svaka čast!

 

Magazin Pas je dobio fotografiju na kojoj se srećni vlasnik hvali divnom vešću!
Ženka rase belgijski ovčar – Malinoa, po imenu Dona, sa Zvezdare, okotila je pre nedelju dana čak 11 kučića!
Dona ima tri godine, a dobila je sedam kuca muškog pola i četiri ženke.
Bravo 🙂
Inače, Belgijski ovčar (Malinois) je rasa  zvanično “rođena” između 1891. i 1897. godine, dok su prvi belgijski ovčari registrovani 1901. godine. Predak belgijskoga ovčara je Canis familiaris, predak svih ovčarskih pasa.
Od nemačkog ovčara se razlikuje po nešto manjoj građi. Telo je četvrtastog oblika i mišićavo. Lice i nos su crni, a oči su sitne i tamne boje. Uši su trouglastog oblika visoko postavljene na glavi. Rep mu je dugačak.
Malinoa je prepoznatljiv po crvenkasto – smeđoj boji dlake i crnoj masci na licu. Dlaka mu je kratka sa gustom poddlakom i otporna na vodu. Nešto duža je oko vrata, na repu i na zadnjoj strani bedara.

Reč je o vrlo inteligentnom psu, koji zahteva strpljivog vlasnika, punog razumevanja.  Kako je belgijski ovčar Malinoa radni pas, potrebno mu je jako puno vežbanja, igre i kretanja. Karakteristično je za rasu da sazrevaju tek sa dve godine i zato prema njima treba biti strpljiv, pažljiv i nežan. Voli društvo, odan je i veran svom vlasniku, odličan pas čuvar i pas tragač. Odlikuje ga velika radoznalost i upornost pa želi učestvovati u svemu što se oko njega dešava. Privržen je svim članovima porodice u kojoj živi, ali se posebno vezuju za jednog člana.

Zbog svog temperamenta i osobina belgijski ovčari dokazali su se kao pouzdani radni psi koji služe u vojskama, policijama i spasilačkim službama širom sveta. A neki su i zaradili medalje kao posebni heroji. Tako je malinoa Kairo zajedno s američkim marincima učestvovao u lovu na Bin Ladena, a prema pisanju svetskih medija upravo je Kairo odnosno njegov njuh najzaslužniji za pronalazak sada već mrtvog teroriste.
dona belgijski malino  Dona sa Zvezdare

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *