kuce na povocu

9 stvari koje svaki vlasnik psa mora da upamti!

Imate psa i mislite da sve o njemu znate – i šta voli i šta je za njega dobro i šta da izbegavate. Verovatno ste u pravu, ali možda nekada i grešite.
Izvor: magazin Pas
Zato vas magazin Pas podseća na nekoliko aksioma koje ne smete nikada zaboraviti pa nije loše da ih pročitate.
BUVE se mogu sprečiti. Svog ljubimca dobro istrljajte lovorovim listom ili ga lagano premažite čajem od lovorovog lista. Taj miris neće smetati psu, a buva neće biti ni blizu. Nekoliko listova lovora možete staviti i u ležaj životinje.
DLAKA vašeg ljubimca biće sjajna ako mu povremeno dajete sirovo žumance. Previše šargarepe u prehrani može naškoditi crnoj dlaci. Od karotena dlaka može dobiti neželjeni crvenkasti sjaj.
HRANA mora biti raznovrsna. Hranite ga u zavisnosti od starosti jedanput do tri puta dnevno, poželjno je uvek u isto vreme.
KOSTI su dobre za psa, jer time on razgibava vilicu i jača zube, ali nipošto nemojte psu davati pileće kosti. On će ih izmrviti i preti opasnost da mu se zabodu u grlu. Kuvane goveđe kosti najbolji su izbor. Kuvajte ih samo 5 minuta, jer duže kuvane kosti mogu izazvati zatvor.
KUPANJE mnogi psi baš ne vole. Ipak, nakon svakog izlaska psu treba obrisati šape i prebrisati dlaku. Kupati i šamponirati ga možete blagim šamponom (najbolje je kupiti šampon za pse). Prečesta kupanja mogla bi poremetiti prirodni zaštitni sloj na dlaci.
LANAC psu mora biti dovoljno dugačak da se on može kretati.
OGRLICA mora biti od kože, jer samo kožna ogrlica “diše”. Ona mora biti dovoljno velika i ne previše stegnuta. Najbolje su ogrlice koje idu psu ispod prsa. Na ogrlicu stavite markicu koja potvrđuje da je pas vakcinisan i napišite svoju adresu i telefonski broj.
VODILICA pre svega mora biti čvrsta i udobna, i psu i vama, jer će vas u protivnom zaseći čim pas povuče.
ZUBI vašeg psa biće čisti i zdravi ako mu više puta nedeljno dajete jabuku. Ona će sprečiti taloženje kamenca.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *