DSC_9580

Goran Marković za magazin Pas: Snimam film sa psom u glavnoj ulozi

Osim što je jedan od najboljih srpskih reditelja, Goran Marković je i veliki ljubitelj pasa. Dve ljubavi uskoro će spojiti u jednu.  Trenutno s Dušanom Kovačevićem (koji je takođe u magazinu Pas govorio o svojoj ljubavi prema psima) u „četiri ruke” piše scenario za novi film. Glavna uloga u tom filmu pripašće psu.

Hoćete li za kraj da nam ispričate nešto više o scenariju na kojem radite?

Dušan Kovačević i ja radimo jedan scenario koji bismo voleli da snimimo, u kome bi jedan pas igrao dosta zapaženu ulogu. Duško Kovačević takođe ima psa, i mi smo se negde našli po tom pitanju. Siguran sam da će biti smešno ako budemo snimali, jer ćemo morati da pravimo probno snimanje za pse sa psima.

U svetu filma postoji čovek koji se zove Sirko, i on radi sa psima koji glume u domaćim ostvarenjima. Kažu da je Sirko izuzetno dobar u svom poslu.

Radio sam s njim. Imao sam već filmove u kojima glume životinje, na primer u „Već viđeno“ je bio jedan vučjak. Ali ti dresirani psi za film, oni su zapravo vrlo tužni. Vrlo im je tužna sudbina.

Zašto?

Zato što se oni muče. Da bi slušali gospodara i ponavljali radnje, moraju da znaju niz znakova čija je predistorija vrlo mračna, tako da, kad vidite na filmu nekog psa kako veselo izvršava neke zadatke, znajte da je pretrpeo mnogo pre nego što je izašao pred kameru.

300x250px

Dakle, vi kao Kusturica, pre ste za nekog natruščika, osim što je to u vašem slučaju – pas naturščik?  

Pa videćemo, moraćemo možda da uzmemo dresera. Doduše, nekada ranije, sad više nema filmske trake, to je ukinuto, ali nekad, kad je filmska traka imala negativ koji je bio skup, snimanje životinja je bila pakleno skupa stvar. To su bili kilometri trake, kilometar potrošite dok stvarno ne ubodete nešto kako ste zamisli. Sad to nije problem, možete bez troškova da ponavljate milion puta, sve dok ne dobijete ono što vam je potrebno.

 

O čemu je još govorio Goram Marković pročitajte u novom broju magazina Pas koji možete kupiti u svim prodajnim objektima “Moj kiosk”, Corner shop i na svim bolje snabdevenim trafikama. A u njemu pročitajte i:

sadrzaj
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *