mazi psa

Psi vole da ih mazite, ali ne baš svuda

Grlimo ih, ljubimo, mazimo po ušima, repu, stomaku… Očigledno je da to NAMA prija, a ubeđeni smo da i oni to vole. Ali da li je baš tako? Magazin Pas otkriva šta ne bismo trebalo da radimo, a šta naši ljubimci zaista obožavaju.

 

Za početak, moramo da znamo kako da im priđemo. Brojni psi nisu naviknuti da ih diraju stranci, tako da imajte na umu da, kad prilazite nepoznatom psu, pre nego što na njega nasrnete češkanjem i maženjem, raširite ruke i dopustite mu da vas ponjuši i istraži. Ako pokaže da nema problema s vama, možete ga nežno dodirivati.

Ako psu prvo pristupite tako da počnete da ga mazite po stomaku, niže od prsa, pas bi mogao da se uznemiri jer to obično nije pristup i prvi kontakt na koji je navikao.

Koliko god taj dodir bio nežan, pas će se malo uznemiriti i pokušati da ga izbegne. Još jedan deo koji psi ne vole da im dodirujete jeste područje između zadnjih nogu. U tom će slučaju pas najčešće pokušati da sedne kako bi prekinuo dodir.

Psi takođe ne vole pokrete rukama odozgo koje doživljavaju kao pretnju. Spustite ih niže, ispred njihove njuške. Isto tako ne vole položaje u kojima su sputani i potpuno podređeni, posebno ako se sa druge strane nalazi potpuni stranac. Tako će izbegavati zagrljaj i podređeno valjanje na leđima pred nepoznatom osobom. S vlasnikom u kog ima poverenja tu neće imati nikakvih problema.

Zaključno, delovi tela po kojima psi najviše vole da ih mazite i pritom se osećaju najsigurnije su leđa i prsa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *