mops umotan u cebe

Vakcinišite psa, sprečite štenećak

ŠTENEĆAK je virusno oboljenje koje predstavlja jedan od vodećih uzroka uginuća pasa u celom svetu. Javlja se najčešće kod nevakcinisane štenadi u starosti od 3 do 8 meseci, ali i kod odraslih pasa koji nisu dobili cepivo. Bolest se javlja u više oblika, a sekundarne infekcije i komplikacije znatno otežavaju prognozu bolesti.

Izvor: magazin Pas

Prvi simptomi se javljaju 3 do 5 dana nakon infekcije. Pas ima izuzetno visoku temperaturu, nema apetit, pojavljuje se vodeni iscedak iz nosa i očiju. Navedeni simptomi se često zamenjuju sa simptomima prehlade, tako da to treba imati na umu.

U sledećih nekoliko dana vodeni iscedak iz nosa i očiju menja se u žućkasti, lepljiv i gusti iscedak, ponekad čak i veoma taman. Javljaju se i simptomi oboljenja organa za disanje u vidu kašlja, bronhitisa, upale pluća. Na koži se mogu pojaviti gnojni čirevi. Obolela životinjica dobija obilan proliv koji može dovesti do ozbiljne dehidracije celog organizma. Telesna temperatura počinje naizmenično da pada i raste. Opšte zdravstveno stanje životinjice takođe varira.

U drugom slučaju oboljenja, 2 do 3 sedmice nakon infekcije, kod nekih pasa dolazi do pojave nervnih simptoma koji započinju kao kratki napadi i grčevi, trešenje glavom. Kasnije se mogu javiti epileptični napadi, nekontrolisano kretanje, cviljenje, gubitak ravnoteže i koordinacije. Obično psi sa nervnim simptomima ne prežive, a ako i prežive ostaju im trajna oštećenja.

Postoji još jedan oblik štenećaka koji se javlja kada virus napadne kožu šapa i nosa, pa na tim mestima dolazi do promena sličnih orožavanju (bolest tvrdih šapa). Lečenje se može uspešno izvršiti.

Uspeh lečenja zavisi od brzine reagovanja vlasnika odnosno od sposobnosti vlasnika da prepozna prve simptome i zatraži profesionalnu pomoć, kao i od sposobnosti psa da odgovori na virusnu infekciju.

Vakcinacija protiv štenećaka mora se uraditi kod svih starosnih kategorija pasa i mora biti pod kontrolom veterinara.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *