pas zeva

Koliko psi spavaju

Za razliku od ljudi, koji su budni ceo dan, a spavaju u prosjeku 7-8 sati noću, psi nemaju redovan režim spavanja. Psi “hvataju” nekoliko kratkih dremeža tokom dana. Vreme koje provedu dremajući zavisi od njihove ličnosti i starosti.

 

 

Različite rase imaju i različite zahteve. Velike pasmine, poput mastifa ili bernardinaca, uglavnom potroše puno vremena na spavanje – oko 18 sati na dan.

Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali nipošto ne spavaju tako čvrsto. Kad i koliko spavaju, zavisi od nivoa aktivnosti u njihovim životima. Obični i pomalo razmaženi kućni ljubimac tako će spavati više od radnog psa, kao što je npr. pas tragač. Psi takođe imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja, tako da mogu biti oprezni, kad god se nešto događa, a da ostatak vremena prespavaju.

Koliko psi spavaju u proseku?

1. Oko 50 posto dana.

2. 30 posto dana se odmaraju (budni su, ali neaktivni).

3. 20 posto dana su aktivni.

Naravno, radi se samo o proceni, ali računajući i dremež, odrasli pas spava otprilike 12-14 sati dnevno. Štenci mogu spavati i do 18 sati. A ako vaš ljubimac spava više ili manje od proseka, to nije nužno razlog za uzbunu, jer svaki je ljubimac drugačiji.  Ovaj podatak omogućiće vam da lakše primetite bilo kakve promene sa spavanjem kod vašeg ljubimca.

pas spava u posteljini

Promene u navikama spavanja mogu biti povezane s promenom u prehrani. Nizak kvalitet prehrane mogao bi da “uspava” vašeg psa, jer takva hrana ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, koje mu daju energije. Neka hrana sadrži i sastojke koji su teški za probavu pa će vašeg ljubimca prisiliti da više energije potroši na njeno varenje, a manje na igru s vama. Takođe, razne promene u životnom ciklusu, mogu takođe da utiču na pseće spavanje. Stariji psi imaju naviku da spavaju više: uglavnom tokom dana, dok noću ustaju i više se kreću. Ali, ako on zahteva više sna nego obično, pospanost može biti uzrokovana lošim zdravljem, što svakako morate da proverite sa svojim veterinarom.   Što se tiče štenaca, oni su poput dece – oni spavaju puno, u proseku 18 sati. Ali, ako ste zabrinuti da vaš spava previše, takođe se posavetujte s veterinarom, kako biste se uverili da je sve u redu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *