dva boksera

Zašto psi jure svoj rep, naginju glavu ukoso, cepaju igračke…

Gledamo ih svaki dan kako krive glavu u stranu, kako jure svoj rep, kako kidaju igračke. To su normalna ponašanja naših pasa i u tome nema ništa zabrinjavajuće. Ipak, prirodno je da se zapitamo ZAŠTO to rade…

 

 

Dakle, ZAŠTO…

… psi jure svoj rep?
Postoji više objašnjenja ovakvog ponašanja. Jedno je da je psu dosadno i da na taj način pas pokušava da se „reši“ viška energije. Međutim naučnici su otkrili da je isuviše često jurenje repa jedan od poremećaja ponašanja koji može da ukazuje na ozbiljane probleme, a osim toga ovako ponašanje može biti prouzrokovano i nekom kožnom infekcijom.

 

… se psi vrte pre nego što legnu?
Ovo neobično ponašanje ima svoje korene još iz vremena kada su psi sami morali da pronađu, naprave i obezbede svoj „krevet“. Iako su se današnji psi adaptirali na život sa ljudima, ovaj ritual pred spavanje duboko je utisnut u svest psa i predstavlja prapotrebu da ima sigurno mesto za san.

 

… ližu svoje vlasnike?
Na ovaj način ljubimci iskazuju ljubav i privrženost, ali ovo je i jedan od načina da privuku pažnju. Još jedan od razloga zbog koga psi ližu ljude je i način prikupljanja informacija o njima. Oni to rade putem receptora u nosu i ustima. Osim toga ovakvim ponašanjem psi pokazuju i svoju pokornost.

 

… naginju glavu na stranu?
Iako ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje, postoje brojne teorije koje objašnjavaju ovakvo ponašanje, ali se i one razlikuju od psa do psa. Neki psi ovako reaguju kada čuju  određene reči i prepoznaju ih. Mnogi psi pomeraju  glavu na jednu stranu kada čuju ili prepoznaju neku reč posle koje obično sledi nagrada. Međutim stalno pomeranje glave na određenu stranu, ukoliko nije izazvano nikakvim zvukom, može biti znak infekcije uva ili drugih zdravstvenih problema.

 

… zavijaju?
Zavijanje kao oblik komunikacije kod pasa javlja se u različitim situacijama. Zavijanjem psi izražavaju neku želju, uglavnom težnju za druženjem i više pažnje. Ukoliko pas čuje zavijanje drugog psa ili lajanje drugog psa, on zavija kako bi odgovorio na taj vid komunikacije i osećao se manje usamljenim. Psi takođe mogu zavijati kada čuju neki neobičan zvuk sirene ili čak muziku.

 

…  „zure“ u vlasnike?
Psi mogu zuriti u vlasnika iz više razloga. Ako pas ne trepćući posmatra vlasnika on želi da privuče pažnju, nada se šetnji, vožnji automobilom …ili žele da izmami neku poslasticu. Veterinari se slažu da je takvo ponašanje  dobar znak. Takođe i većina stručnjaka koji se bave dresurom pasa slaže se da je to ponašanje koje treba ohrabrivati, jer psi tako lakše uče da uhvate signale koje im šalje vlasnik.

 

… prednjim i zadnjim nogama grebu po zemlji?
Ovakvo ponašanje psa slično je ponašanju vukova koji na svojim stazama zadnjim nogama grebu po zemlji i na taj način ostavljaju znakove raspoznavanja, kao orijentaciju za čopor koji ih prati. Na isti način pas obeležava svoj teren i ostavljajući trag obaveštava druge pse da je tuda prošao i da računaju na susret s njim.

 

… jedu travu i izmet?
Najčešće objašnjenje za jedenje trave jeste da to pomaže psu da pročisti svoj sistem i da se reši gastrointestinalnih problema. Osim toga jedenjem trave, ali i izmeta (koprofagija) pas nadoknađuje sastojke koji mu nedostaju u ishrani. Često pri nedostatku bazne hrane dođe i do nedostatka mineralnih soli. Hrana za psa mora biti raznolika kako bi se uspostavila potrebna ravnoteža i psu obezbedili svi minerali i vitamini koji su mu potrebni.

 

… „naskaču“ na druge pse, gazdu ili goste?
Ovakvo ponašanje kod pasa nema nikakve veze sa seksualnim životom psa, već je to jedan od načina na koji pas pokušava preuzeti glavnu ulogu, tj želi postati alfa.

 

… uništavaju stvari i svoje igračke?
Uništavanje (destruktivno ponašanje) čest je problem u ponašanju pasa. Ovo se ponašanje najčešće javlja kod štenaca, ali može biti prisutno i kod mladih i odraslih pasa. Najčešća objašnjanja su da na ovaj način, dok su mali, oni upoznaju svoju okolinu. Međutim ovakvo ponašenje javlja se i kod pasa koji ne dobijaju dovoljno pažnje, ali i zbog nedostatka fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *