panda dobila dvoje mladih - The New York Times

Panda se porodila, a ko je tata – ne zna se

Zoološki vrt u Washingtonu-u dobio je dva nova mladunca. Ogromna ženka pande rodila je dva sićušna medvedića i svi su odlično!

Mei Xiang, panda iz Nacionalnog zoološkog vrta u Washington-u, rodila je zdrave blizance u subotu, samo tri dana nakon što su veterinari otkrili da je uopšte i trudna.

Prvo mladunče je rodila u 5:34 i ovu vest Zoo vrt je odmah objavio na svom zvaničnom tviteru. Sledeće je došlo na red u 22:07 i to je bilo sasvim neočekivano. I ta je vest odmah lansirana na društvenim mrežama.

Mei Xiang je svojevrsna zvezda u ovom gradu, i njene prethodne pokušaje parenja sa zanimanjem je pratio ceo svet. Pande su, kao što je poznato, veoma neraspoložene za seks i nevoljno se pare, a rađanje zdravih blizanaca je tek pravo čudo.

U subotu, ljudi su mogli uživo da posmatraju rađanje prvog mečeta, 30 minuta nakon što je pukao vodenjak.

Stručnjaci u ovom Zoo vrtu očekuju da će Mei Xiang narednih nedelju do dve provesti u zbližavanju sa svojim novorođenčadima, pa veterinari nemaju nameru da prekidaju ovu idilu i zato će mladunčad pregledati tek po isteku ovog perioda njihovog zbližavanja. Tada će im utvrditi i pol.

Zaposleni u Zoo vrtu, inače, nisu ni sumnjali da je Mei Xiang trudna, sve dok slučajnim pregledom u sredu nisu na ultrazvuku otkrili četiri centimetra veliki fetus. Tada su predvideli da će pandra poroditi tek krajem avgusta ili početkom septembra.

Ko je, međutim, otac još se ne zna.  Mei Xiang je veštački oplođena 26. aprila semenom Hui Hui-a. Njegova zamrznuta sperma poslata je iz Kine avionom,. Dan kasnije, oplođena je semenom Tian Tian-a, pande koja živi u ovom Nacionalnom zoo vrtu u Washington-u.

Kada mladunčad malo odraste, biće tesirana i tada ćemo saznati čije gene nose oba mala mečeta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *