lavez

KOMUNIKACIJA Kada psi laju?

Snažni lavež uljezima, bilo da se radi o onima sa dve ili četiri noge, govori da se maknu s njegovog poseda * Lavež može biti i znak kojim vam vaš četvoronožni prijatelj pokušava dati do znanja da se nešto događa, nešto što za njega nije baš prijatno iskustvo
Nabrajamo vam sedam najčešćih razloga zbog kojih vaš pas laje.
1. Neko je na njegovoj teritoriji
Ovaj snažni lavež uljezima, bilo da se radi o onima s dvije ili četiri noge, govori da se maknu s njegovog imanja. Niko ne želi da se igra s vašim ljubimcem u takvoj situaciji, a to je upravo ono što on želi da poruči nezvanim gostima.
 
2. Strah
Lavež može biti i znak kojim vam vaš četvoronožni prijatelj pokušava dati do znanja da se nešto događa, nešto što za za njega nije prijatno iskustvo. U takvim situacijama pas će obično nakon svakog laveža krenuti malo prema napred.
3. Oseća se izopštenim
 
Ograničite li pseće kretanje unutar neke sobe i slično, budite sigurni da ćete čuti frustrirajući lavež, jer su psi vrlo društvene životinje i ne vole se osećati ograđeno i sklonjeno sa strane.
4. Nešto ga boli
Cviljenje je vrsta laveža koju nipošto ne želite da ignorišete. Za razliku od nekih ljudi, psi to (gotovo) nikada ne glume.
 
5. Samo je u pričljivom raspoloženju
 
Kad krene lajanje po komšiluku, budite sigurni da će se tome pridružiti i vaš ljubimac. Ovakav socijalni lavež nije ništa više od jednostavne komunikacije – jedan pas govori nešto drugome. I zapamtite! Ako ćete tokom takve vrste laveža da vičete na svog psa, on će to shvatiti kao vaše pridruživanje.
6. Nedostajete mu
Neki su psi poput dece pa osećaju anksioznost kad se mama i tata odvajaju od njih. Deca vrište, psi laju. To je poput zahteva da se odmah vratite kući, samo što to psi poručuju na njihov jedinstven način.
7. Srećan je
Od svih laveža, najsrećniji je onaj koji čujete kad dođete kući, a uvek je propraćen veselim mahanjem repom. Dakle, u prevodu, “drago mi je što si mi se vratio!”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *