beautiful-two-cats-bengal-x-british-shorthair-51f9b081db1b2

MAČKE NE ZNAJU ZA FAMILIJU

Preplavljeni smo srceparajućim klipovima o ponovnom susretu životinja. Talav je snimak na kome je zabeležen susret dva psa koji su braća i koji se ponovo sreću kao odrasli, ili klip koji pokazuje spašenog slona koji se povezao sa svojom majkom na Tajlandu.

Ali da li životinje zaista prepoznaju svoju rodbinu? National Geographic je ovo pitanje spojio sa onim koje glasi „Da li (domaće) mačke prepoznaju svoje babu i dedu?“.

MAČJA PORODICA

Počećemo upravo sa mačkama.

Džon Bredšou, stručnjak za ponašanje mačaka na Univerzitetu u Bristolu, kaže da većina kućnih mačaka najčešće nikada ne upozna babu i dedu. Kolonija divljih mačaka, sa druge strane, „bazira se na multigeneracijskoj kooperaciji između ženki- babe, njenih ćerki i ćerkinih mačića“. Mačori nisu uključeni u podizanje mačića. Ali „jednom kada se razdvoje od majke, mačići kao da brzo gube sećanje na nju, i ne uspevaju da je prepoznaju kada se ponovo sretnu“, kaže Bredšou.

Kada kasnije u životu sretne majku i baku, njihov miris mački može delovati poznato – ali neće ih percipirati kao porodicu, onako kako je mi doživljavamo.

Ovo se zove „ranija asocijacija“. Drugi način na koji se mačke i ostale životinje prepoznaju poznat je pod imenom poklapanje fenotipa, što uključuje učenje o porodičnim crtama- poput specifičnog mirisa- na ranom uzrastu i formiranje osnove po kojoj kasnije mogu da porede ostale životinje.

„Na ovaj način životinje „prepoznaju“ prethodno nepoznate rođake, kao što je polu-brat/sestra, iako sa njim/njom nisu odrasli“, kaže Džil Mateo, stručnjak za prepoznavanje rodbine na Univerzitetu u Čikagu.

BRATSKA LJUBAV

Neke životinje moraju da poznaju svoje rođake jer im služe kao oslonac za preživljavanje ili razmnožavanje. Na primer, Mateo je pronašla da određena vrsta veverica može ponovo da nauči miris svojih rođaka iako su prethodno bili mesecima razdvojeni usled hibernacije. To je izuzetno važno za veverice sestre, koje se drže zajedno kako bi se odbranile od predatora.

Drugi moraju da znaju svoju porodicu kako bi ih izbegavali- i stvorili potomstvo

Upravo zato ženke divlje mačke mogu da prepoznaju svoju rodbinu dovoljno dobro da izbegnu parenje sa njima.

ČUJETE LI ME?

Iako većina životinja njuši svoju porodicu, vizuelni i vokalni signali se takođe koriste.

Džejson Brak, takođe sa Univerziteta u Čikagu, pokazao je da određena vrsta delfina može da zapamti zvižduk kao zaštitni znak rodbine pa čak i ostalih delfina sa kojima nisu u srodstvu, i 20 godina nakon odvajanja.

Što se tiče onih klipova životinja koje se ponovo srećno spajaju- zaista prikazuju iskreno prepoznavanje, ali ne reaguju sve životinje istom jačinom. Mateo je proučavala veverice koje prepoznaju rodbinu ali ne reaguju na njih na neki očigledan način. Pretpostavka je da bi isti slučaj bio i sa mačkama. Istraživanje rađeno na Univerzitetu u Tokiju pokazalo je da mačke mogu da prepoznaju i razgraniče glas vlasnika od ostalih ljudskih glasova, ali reaguju kao da ih i nije baš mnogo briga.

A i zašto bi ih bilo briga? Ionako već vladaju internetom.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *