macka u lavabou

I vaša mačka ima lude navike?

Da li ste ikada zatekli vašu mačku kako drema u nekoj činiji? Ili kako uporno kopa nešto po prostirci na kojoj inače spava? Mlati repom levo-desno? Udara glavom o vašu glavu? Američi bihejvioristi su pokušali da nađu objašnjenja za ove uobičajene, ali čudne navike naših mačaka, a Magazin Pas vam otkriva šta su zaključili

 

Spavanje u tesnoj činiji

Mnogi sisari zapravo spavaju na ovakav način jer im taj položaj odgovara ne samo zbog toga što čuvaju toplotu već i zato što se tako osećaju veoma bezbedno.

– Oni su uguravaju u male prostore jer su tu sigurni, odgovaraju mi oble ivice pa mogu sasvim da se opuste, a prija im i taj sklupčani položaj pošto su im svi delovi tela priljubljeni uz zidove – objašnjava dr Kat Miller.  –  Oni se zato ili uvlače u te male okrugle činijice ili se sklupčaju u kuglu i tako se osećaju zaštićeno. Slično čine čak i ptice koje guraju glavu pod krilo kada hoće da dremaju. Ovaj položaj im omogućava i da ne rasipaju toplotu.

Mešenje

Zarivanje šapica i mešenje po vašem stomaku, jastuku, posteljini datira još ih najranijeg mačjeg uzrasta.

– Mačići mese mamin stomak kako bi stimulisali curenje mleka – kaže dr Miller. – Kada porastu, ova navika im ostaje jer se tad osećaju jednako dobro kao kad su bili mali, opušteni su i veoma im je udobno.

Ujedno, može da se desi da mačka mesi ćebe, deo vaše kože ili slično jer ih upravo ti “materijali” podsećaju na majčin stomak.

– One, međutim, mogu da upotrebe i ovu tehniku kada se osećaju uznemireno pa im upravo ovo mešenje pomaže da se smire – dodaje dr Miller.

 

Zatrpava svoj urin

Mačke su pritimoljene odavno, ali su mnoge navike ostale iz vremena kada su živele po pustinjama.

Mačka zatrpava svoj urin ili izmet pre nego što se udalji sa tog mesta zato da bi obeležila svoju teritoriju. Na primer, ako je posuda sa posipom blizu mesta gde ona uobičajeno provodi vreme, verovatno će se truditi da zakopa svoje tragove. Ako je posip udaljen, ona će ostaviti da se vide, tačnije, da se osete.

Miris je veoma važan faktor za sve mačke jer upravo njime deterninišu svoju teritoriju. Samim tim, ako je potrebno da agresivnije ukazuju koji je tačno njihov prostor, svoje tragove će ostavljati na površini. U suprotno će ih zatrpavati.

 

Otkriva svoj stomak

Vaša mačka može da bude veoma raspoložena, srećna i da vam rado daje da je mazite po stomaku.

– Mačke mogu da nauče da uživaju dok im dirate stomak, ali ako ovo ne počnete da radite dok su još mali mačići, šanse da to kasnije zavoli su minimalane – kaže dr Miller.

S druge strane, mačji stomak je veoma osetljivo područje i ona će učiniti sve da ga zaštiti. Ako je uznemirena i vi je taknete u tu zabranjenu zonu, mogla bi veoma lako da isuče svoje najmoćnije oružje – da se baci na leđa i da izbaci kandže.

 

Spava u kutiji, kesi, torbi… bilo čemu

Mačke su rođeni lovci iz zasede. One obožavaju da se skrivaju i da posmatraju svet sa bezbedne udaljenosti, negde iz prikrajka. Zato i obožavaju da se uvuku u neki mali prostor, da se sklupčaju i vire. Tu su sigurne, zaštićene i toplo mi je.

 

Polude usred noći

Kao što verovatno većina mačkara zna, u neko doba kucaju “veštičji sati”. To je uglavnom vreme kada se spremate za spavanje ili kada ste tek usnili. Vaša mačka, međutim, tada nastupa. Spremna je za igru.

– Ovo se uglavnom dešava iz dva razloga – kaže dr Miller. – Prvi je taj što mačke imaju različit obrazac spavanja od nas. One spavaju puno puta tokom 24 sata tako da se period odmora i igre smenjuju više puta dnevno. Samim tim, nije neuobičajeno da mačka bude sasvim razigrana baš upola noći.

A s  druge strane, mačke dan mogu da percipiraju kao idealno “tiho vreme” kada su ukućani izvan kuće i one tada u miru odmaraju. Uveče pak, svi se vrate kući, spremni da se zabavljaju sa uveliko odmornom i naspavanom mačkom. Zato nipošto ne pomaže da poklanajte mački pažnju ured noći i da se igrate sa njom ako vas pobudi jer će ona takvo ponašanje razumeti kao nagradu što je tako blesava i nastaviti da se ponaša još luđe.

 

Sedi na vašem kompjuteru 

Uključen kompjuter može biti veoma prijatno za vašu mačku jer ona oseća finu ugodnu toplotu iz njega. Plus, veoma ju je teško ignosrisati ako vam sedi nasred radnog prostora pa joj nećete odoleti. A ona će to, naravno, pročitati kao dobru pouku – Dok god sam im pred očima, u centru sam pažnje, sjajno!

 

Valja se na leđima

Vaša mačka može na ovakav način da pokazuje sreću, ali dr Miller kaže da je verovatnije da macu svrbe leđa, ali pošto ne može tako lako da dođe do svake tačke na telu, ovo je jedno od rešenja.

 

Trlja lice o razne predmete

Miris je, kao što smo već rekli, veoma važan za mačke. Ona trlja njuškicu o vaše lice upravo zato da bi vas “obeležila” kao svoje vlasništvo, kao svog bliskog “rođaka”. Na ovaj način bi sve ostale mačke znale da ste vi “zauzeti”.

Leži u lavabou

U toku letnjih žega, razlog zbog kojeg maška leškari u lavabou je očigledan – rashlađuje se. Ipak, dr Miller smatra da tu leži i neki sasvim drugi razlog:

– Mislim da i ima nešto u vezi sa mirisom. Kladila bih se da im prija miris koji dolazi iz cevi, ta specifična mešavina im sigurno prija. A ujedno znaju da će odatle u nekom trenutku poteći i voda, a mačke obožavaju da piju svežu tekuću vodu.

Mlatara repom levo-desno

Uobičajeno, mačka na ovaj način šalje upozorenje. Najčešće to čini kada je uznemirena i kada želi da upozori nekoga da prestane da radi to što radi. Može, međutim, da mlatara repom i kada je posebno zainteresovana za nešto, ali tada će pre samo da trza repom nego što će da klati levo-desno.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *