Zašto psi jure automobile? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas juri za automobilom
Od petmagazine.rs - 16/06/2020

Zašto psi jure automobile?

Vide li u njima nešto preteće? Zašto na njih laju? Da li u njima vide živa stvorenja ili su na njih samo ljuti zbog nekog starog neželjenog susreta ili davnog udarca?

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Na pitanja koja oduvek zbunjuju vlasnike kuca, stručnjaci ne daju jednoznačan odgovor. Ipak, većina je saglasna da je reč o urođenim instinktima koji nikada ne mogu da se isključe iz ponašanja životinje.

Psi i vozila u pokretu

Teško da je neko video da pas ubije ili bar ujede auto, ali mnogi tvrde da oni u automobilima vide plen. Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može da posluži kao lovina. Prema nekim objašnjenjima, psi u vozilima u pokretu vide velike zveri poput onih kakve su ih hiljadama godina lovili, pa ih napadaju praktično u – samoodbrani.

  • Vreme i blizina ljudi učinili su da psi od srčanih i hrabrih predatora postanu simpatični i umiljati kućni ljubimci. Evolucija, međutim, nije uspela da do kraja očisti prošlost pasa i potpuno ih pacifizuje. Tragovi vekova provedenih u surovoj borbi za opstanak mogu da se uoče i danas. Korenima usađenim u dubokoj prošlosti možemo delimično da objasnimo i njihovu jurnjavu za automobilima – kaže za magazin „Pas“, veterinar Jovan Atlagić.

Lovački psi, ptičari, goniči

U lavežu i jurišanju na točkove automobila, prema njegovim rečima, možemo da prepoznamo model nekadašnjeg reagovanja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Ovakvo ponašanje u realnim uslovima danas možemo da uočimo kod lovačkih pasa. Na isti način kako reaguju u susretu sa kolima, ptičari i goniči se ponašaju i prilikom približavanja divljih životinja.

Pas brani teritoriju

Veterinari ovakvo ponašanje pasa objašnjavaju i iskonskom borbom za teritoriju. Reč je o najstarijem obliku ponašanja životinja u čijem je središtu gola borba za opstanak. Formula je jasna – na jednom prostoru može biti samo jedan pas. On je tu gazda, on bira najbolju hranu i ženke po svom izboru. Zato je sve što se kreće, i uz to se glasno oglašava, potencijalna konkurencija koju što pre treba oterati sa vlastite teritorije.

  • Jedno od objašnjenja ove pojave jeste da automobil u pokretu pas vidi kao potencijalnog protivnika koji ugrožava teritoriju na kojoj je dominantan. Napad je logična reakcija životinje na pretnju, a napadom pokušava da ga otera i poruči mu da se tu više ne pojavljuje. Zašto je na meti pasa točak vozila teško je reći, ali je moguće da u njegovim očima deluje kao eksponent jedinke koja beži. Moguće je i da sopstveni lik koji vidi na šasiji ima udela u ovakvom ponašanju – kaže Atlagić.

Psu je dosadno

Drugi razlog može da leži u jednostavnoj činjenici da mu je taj deo “neprijatelja” najbliži i najzgodniji za ugriz.

  • Postoje, međutim, i alternativne tvrdnje da kuce ganjaju četvorotočkaše jednostavno zato što im je – dosadno. A bučni “jugić” sa pocepanim auspuhom može da bude dobra razonoda. Niko, međutim, nije objasnio zašto trče za nekim automobilima, dok na druge ne obraćaju pažnju.