Hranjenje 1

KAKO HRANITI RIBICE DOK STE NA ODMORU? POSTOJI REŠENJE!

Prvi koraci u akvaristici po savetu saradnika Pet magazina Ivana Miloševića, vlasnika “Zoo dućana” iz Pančeva www.zooducan.com

Došlo je vreme da se ide na odmor. Nameće se dežurno pitanje – da li nekome ostaviti ključeve od stana da hrani ribice dok ste na putu?

Večita dilema, stalni izvor nelagodnosti. Ne očajavajte, rešenje postoji!

Najbolje rešenje je ostaviti nekome ključ da obiđe stan i da nahrani ribice. Tu se, međutim, javlja problem ako zadužena osoba nikad to nije radila, a posebno ako joj disciplina i pouzdanost nisu jače strane. Takva osoba može lako da pretera sa hranom, što ribicama nikako ne odgovara. To ume da bude i veoma opasno, jer kao krajnja posledica prehranjivanja može da nastupi i – pomor riba.

Ako ne želite da nekome ostavite ključ, nabavite hranilicu ili kupite tabletiranu hranu

Sa druge strane, ako ste se već odlučili za određenu osobu, iako nije baš najpouzdanija, najbolje rešenje je rasporediti hranu u manjim dozama i strogo joj naglasiti kada se hrana daje i u kojoj količini.

Drugi način je upotreba automatske hranilice. Ova sprava je zavisno od proizvođača, ima kapacitet da ribice hrani jednom, dva ili najviše šest puta na dan. Njeno korišćenje je jednostavno. Predvidjeni deo se napuni hranom i podsei kolicina koja treba da se izbaci iz hranilice i nađe među ribama. Najvećem broju vrsta riba dovoljan je jedan obrok dnevno, tako da ćete ovom hranilicom definitivno rešiti problem ishrane dok ste na odmoru.

Treći način je kupovina tabletirane hrane, predvidjene za duzi vremenski period. Kako vreme prolazi ona polako omekšava, što ribicama daje mogućnost da je uzimaju. Zavisno od proizvodjača i količine riba u kavarijumu tabletirana hrana može da bude dovoljna do 14 dana odsustva.

Ukoliko idete na kraći odmor, do 10 dana, možete da ugasite svetlo i ostavite filter da radi. Kad se vratite sa odmora naćićete akvarijum u boljem izdanju, nego što ste ga ostavili, a ribe žive i zdrave.

🙂

Na vama je samo da se izaberete način koji vam odgovara. Prijatan odmor!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *