OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TRIK Kako da naučite mačku da koristi posudu sa peskom

 Nikada nemojte kazniti svog mačića ako mu se dogodi “nezgoda” van posude. Nemojte mu trljati nos u mokraću ili izmet, ili ga udarati! Ako ga uhvatite na delu, jednostavno recite “Ne!” čvrstim glasom.

Iako su vam verovatno svi rekli da se mačke teško mogu dresirati i samim tim da ih je teško naučiti kako da se ponašaju u domaćinstvu, ne verujte im. Mnoge mogu da savladaju razne veštine, ali mi smo odabrali da vas naučimo kako da ubedite svoje mače da bi niuždu trebalo da obavlja u posudi sa peskom. Većinu mačića je to veoma lako naučiti, a dosta njih je već to naučilo oponašajući svoje majke do vremena kada stignu u vaš dom. Ali, ukoliko to nije slučaj, postoji nekoliko jednostavnih koraka kojima to možete postići.
 • Pokažite mačetu gde je posuda s peskom stavljajući ga u nju i dozvoljavajući mu da je prouči i pronjuška.
 • Stavljajte ga redovno u posudu, naročito nakon jela ili kada se probudi.
 • Proveravajte da li je posuda čista. Mačke su vrlo čiste životinje i neće koristiti posudu s peskom ukoliko je prljava. Isto tako, jake hemikalije i deterdženti svojim mirisom mogu odbiti mačku.
 • Posudu stavite na neko mirnije mesto u kući, jer mačke, kao i ljudi, ne vole kada ih neko gleda ili ometa prilikom obavljanja nužde.
 • Nikada nemojte kazniti svog mačića ako mu se dogodi “nezgoda” van posude. Nemojte mu trljati nos u mokraću ili izmet, ili ga udarati! Ako ga uhvatite na delu, jednostavno recite “Ne!” čvrstim glasom. Stavite ga u posudu s peskom i pohvalite ga dok je u njoj. Mače će brzo povezati posudu s peskom i pohvalu, pa će nuždu obavljati na pravom mestu.A šta ako mačka ne želi da koristi posudu?

 • Glavni razlog najčešće je čistoća. Mačke neće koristiti prljavu posudu. Čistite je redovno i videćete da li to pomaže.
 • Ukoliko je posuda prečista, to opet može biti problem. Preagresivni miris deterdženta ili nekog kupovnog osveživača može biti prejak i na taj način obeshrabriti mačku da koristi posudu.
 • Vašoj mački možda se ne sviđa tip peska koji ste odabrali s obzirom na miris ili teksturu. Probajte da promenite pesak ili se vratite na prethodnu vrstu ukoliko ste ga nedavno zamenili novom.
 • Mačka koja je tužna ili pod stresom ponekad neće koristiti posudu s peskom. Novi kućni ljubimci, ljudi ili čak nameštaj ponekad može uzrokovati stres životinja.
 • Mužjaci često obeležavaju svoju teritoriju prskanjem (oni koji su sterilisani će to verojatno manje raditi)
 • Mačke imaju navike i često se mogu vraćati na isto mesto kako bi obavile nuždu. Ako to mesto nije posuda s peskom, možete mačku odbiti od njega tako da očistite taj prostor od preostalih mirisa (za to je dobra mešavina sirćeta i vode) ili stavite plastičnu ili aluminijsku foliju preko tog područja (mačke ne vole zvuk i osećaj hodanja po takvim površinama).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *