belgijski grifon 2

PORTRET BELGIJSKI GRIFON

Mali pas velikog srca poznat je po svojoj hrabrosti i dobroćudnosti. U rodnoj Belgiji razlikuju belgijskog i briselskog grifona i malog brabansona, ali za ostatak sveta reč je o istoj rasi koja se pojavljuje u tri varijeteta.

 

Izvor: magazin Pas

Međusobno se razlikuju po boji i dužini dlake. Briselski grifon ima nešto dužu dlaku od belgijskog. A mali brabanson zaslužio je drugačije ima svojom glatkom dlakom (griffon je francuska reč koja znači oštrodlak). Grifon je bio veoma popularan u Belgiji u 19. veku, a voleli su ga podjednako i radnici i pripadnici buržoazije.

Tokom svetskih ratova gotovo da je istrebljen, a preživeo je samo zahvaljujući upornosti i posvećenosti pojedinih odgajivača. Nikada se nije izborio za veliku popularnost u svetu, ali ipak je privukao pažnju široke javnosti posle pojavljivanja u filmu „Dobro da bolje ne može biti“ sa namćorastim Džekom Nikolsonom.

Prvobitno su uzgajani za ne baš romantičnu ulogu pacolovca, ali danas uglavnom važe za „toj“ pse, odnosno pse za pratnju, koji su veoma trpeljivi prema deci i drugim psima.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *