surf na kito ajkuli

Surfovali na kitoajkuli

Video, koji se nedavno pojavio na Jutjubu izaziva ljutnju kod ljubitelja životinja. Na njemu se vidi kako dvojica turista pokušavaju da surfuju na leđima kitoajkule dok ih vuče brodić. Mladići pokušavaju da balansiraju stojeći na leđima kitoajkule (vrsta morskog psa) dok ih vuče brodić. Životinja prati brod, ali se sve vreme migolji pokušavajući da izbegne momke. Nažalost, ona ne uspeva da se skloni od mladića, pa oni nastavljaju da je maltretiraju.

Stručnjaci koji su odgledali snimak komentarišu da je reč o veoma ranjivoj i retkoj životinji, koja u interakciji sa ljudima može da pokaže neprirodno ponašanje. Takođe, surfovanje mladića po njenim leđima sve vreme otežava životinji da dođe do neophodne količine kiseonika.

Londonski konzervatrorijum za morsku divljač je na Tviteru objavio da je ovaj incident neprihvatljiv.

“Žalostan je stav ovih momaka. Umesto da budu zadivljeni prizorom veličanstvene životinje u divljini koji su imali priliku da vide, oni su je maltretiral“, rekao je kustos akvarijuma u Floridi.

Kitoajkula ima životni vek od oko 70 godina. Može biti teška do 21 tonu i duga preko 10 metara. Mnogi je smatraju vrstom kita, ali zbog načina na koji se hrani klasifikovana je kao morski pas.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *