neobične činjenice o životinjama

Vaša mačka verovatno misli da ste i vi – mačka

Vaša mačka verovatno pretpostavlja da se i vi mačka – doduše mnogo veća od nje, ali ipak mačka.

Ovo je zaključio britanski biolog John Bradshaw, koji je rekao da se sa nama mačke pozdravljaju (sa podignutim repom i trljajem o noge) na isti način kao što to čine sa svojom vrstom. Na taj način one ostalim mačkama pokazuju dopadanje i privrženost:

– U mačijim društvima, ovaj performans obično izvode manje mačke tako što se udvaraju većim “primercima” ili to čine mačići, koji se dodvoravaju majci i drugim starijim rođacima, ili pak ženke mužjacima. Dakle, sve ukazuje na to da je pravilo da manje mačke na ovaj način pokazuju privrženost većim, te da na taj način poručuju da žele prijateljski odnos. Kada su mačke počele da se pripitomljavaju, pre otprilike 5.000 do 10.000 godina, ovaj se obrazac primenjivao sve vreme i to u kontinuitetu – pojasnio je Bradshaw, koji se već decenijama bavi ispitivanjem ponašanja među mačkama. On u svojim tekstovima neprestano podvlači da ukoliko želimo da živimo sa mačkama u prijateljskoj zajednici moramo da naučimo da pre toga komuniciramo sa njima i da razumemo njihova ekscentrična ponašanja.

Primera radi, spoznaja šta zapravo znači podignut rep i ritual maženja uz nogu, može da pomogne vlasnicima mačaka da uspostave bolji odnos u zajednici sa svojim ljubimcem.

– Istraživanja su pokazala da će vlasnici imati bolji odnos sa svojim mačkama ukoliko mačke preduzmu “prvi korak”. Mnogi ljubimci moraju prvo da sprovedu svoj ritual podignut rep/maženje uz nogu kako bi se osećale slobodnije, a ukoliko vlasnik prvi nasrne na svog ljubimca to bi ih moglo uplašiti pa će im trebati više vremena da se opet opuste – nastavlja ovaj biolog. – Zato bih savetovao vlasnicima da budu strpljivi, sačekajte da ona vama prva priđe ili makar nemojte da je grlite dok ona ne podigne prva rep.

Bradshaw je takođe savetovao ljubitelje mačaka da osluškuju da li i kada mačka prede. Predenje nije, kako on tvrdi, samo način na koji mačka izražava zadovoljstvo već ume da bude i poziv za pomoć:

– Ono što mislimo da nam mačka poručuje takvim zvukom može zapravo da bude njeno uveravanje (bilo nas ili druge mačke) da ona nije nikome pretnja, a da bi najviše volele da stanete uz njih i pomognete im da završe ono što su naumile. To nauče još u najmlađim danima, kada mačići predu ne bi li ubedili majku da leži mirno dok oni sisaju, a takva se komunikacija nastavlja i u adolescenciji. To je zapravo signal i ljudim i životinjama da obrate pažnju na njih i da im pomognu u nečemu.

Bradshaw kaže i da mačke pokazuju svoju privrženost na tri načina. Ritualom podignut rep/maženje uz nogu, zatim mirovanjem uz vas ili u krilu, kao i obostranim maženjem. Tako da, ukoliko vaša mačka radi bilo šta od ove tri stvari, to znači da vas voli! Ne mora da pokazuje sva tri rituala, može da se desi da ne voli da sedi u vašem krilu, ali ako vam trži u susret uzdignutog repa, znači da je sve u redu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *