tantail

REP OTKRIVA RASPOLOŽENJE PSA. EVO KAKO.

Rep je verovatno najefikasnije sredstvo komunikacije koje pas poseduje. Govori nam kad je srećan, anksiozan, a ponekad ga koristi i da nas udari po licu kada zahteva pažnju. „Slučajno“, naravno.

Ali kako tačno pas maše repom, i šta se nalazi unutra?

Biologija repa

Rep je zapravo produžetak pseće kičme. Repovi nekih pasa su dugački, dok su drugi kao mali izraštaj koji vire iz zadnjice. Sastoje se od mišića i kostiju koji zajedničkim snagama stvaraju pokret. Tetive omogućavaju psima da pomeraju rep u bilo kom pravcu, pa čak i da kontrolišu vrh odvojeno od ostatka repa!

Pas rep

Grešite ako mislite da pas ne oseća ništa kada mu se ukloni rep. Bol je ponekad kratkotrajan, ali često ostaje i nakon što rana zaraste. Rep čini između četiri i sedam različitih parova nerava, u zavisnosti od rase i veličine. Sad zamislite kako je kad se često dešava da se kupiranje, tj amputacija repa obavlja bez anestezije!

Vaš pas ne koristi rep samo da vam poruči o čemu razmišlja

Takođe mu pruža ravnotežu kada trči ili pliva, a tokom mahanja repom otupšta svoj miris tako da druge životinje znaju da je tu! Što je pas dominantniji, više podiže rep kako bi raširio svoj miris.

Šta mahanje repom tačno znači?

pas rep 2

Psi mašu repom iz brojnih razloga- pravac i visina mahanja imaju različita značenja. Neki psi imaju repove koji prirodno vise prema zemlji, dok se kod drugih, uzdižu ka nebu. Kada pokušavate da proniknete u misli vašeg psa, potrebno je da uzmete u obzir promene u odnosu na prirodnu poziciju njegovog repa.

Psi koji spuštaju rep su najčešće anksiozni, uplašeni ili submisivni, dok podizanje repa ukazuje na uzbuđenje ili radost. Ako je rep potpuno uspravljen, možda je radoznao ili agresivan. Verovatno ste primetili da neki psi ukoče i isprave rep kada čuju neki zanimljiv zvuk ili kada nešto love po dvorištu.

Mahanje repom sa jedne na drugu stranu najčešće je izraz emocija

Mahanje repom na desno najčešće označava da je pas uzbuđen i srećan, dok pokret na levo označava ljutnju ili strepnju.

To se dešava zato što svaka strana psećeg mozga kontroliše suprotnu stranu tela. Leva strana mozga je zadužena za emocije poput ljubavi i privrženosti. Desna strana kontroliše osećanja poput straha i anksioznosti. Dakle, kada je pas srećan, leva strana mozga utiče da njegov rep skrene ka desno, a kada je uplašen, desna strana poručuje da se usmeri na levo.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *