macka spava

Najvećih 5 zabluda u vezi mačaka

Koliko ste puta čuli da mačka ima devet života, da ne može da se dresira ili da jede živo meso? To su svakako samo neke od zabluda, a mi smo odabrali pet najrasprostranjenijih.

1. Mačke se uvek dočekaju na noge

Nije tajna da su mačke veoma okretne i da su sposobne da se prilikom pada dočekaju na najbezbolniji način. Ipak, to svakako ne znači da će uvek doskočiti na šapice. Ukoliko skače sa velike visine, ne znači da će se dočekati na noge, a sve i da uspe, može da se povredi i da čak izgubi i život. Zatvarajte prozore i terase ukoliko živite na visokim spratovima i vodite računa o svojoj mački. Nije nepovrediva.

 

2. Mačke su “rezervisane”

Iako mačka može delovati nezainteresovano i distancirano, ne znači da ne može biti umiljata i mazna. One su uglavnom veoma osetljive na vaša raspoloženja, što u prevodu znači da ako ste vi “tvrdi” i hladni i ona će veoma verovatno biti takva. Mačka je nervozna ukoliko joj ne prija klima i atmosfera u kući pa tako, umesto da kritikujete svoju mezimicu, preispitajte kakvi ste vi i šta emitujete. Čim stekne poverenje u vas, opustiće se i postati umiljata.

 

3. Možete da joj odsečete kandže

Nikako! Mački su kandže produžetak poslednje kosti svakog prsta. To je kao da joj sečete samu kost. Operacija je veoma bolna i potpuno suvišna. Ako to učinite, vaša mačka je napolju potpuno nesposobna i bespomoćna. Možete da ih pomalo potkraćujte, ali vrlo oprezno i samo ukoliko je to neophodno. Mnogi veterinari se stoga neće ni prihvatiti ovog posla.

Puštajte je zato da ih sama potkraćuje i to tako što će grebati određene podloge. Ako to radi sa nameštajem, prekorite je i lagano poprskajte vodom. Ili stavite najlon sa balončićima na nameštaj, pucketanje će je odvratiti od ove navike. Ako grebe po grebalicima ili prostoru koji joj za to namenite, obavezno je pohvalite i nagradite.

 

4. Mačka može da živi bez mesa

Ne može. Mačke su lovci, predatori i meso im je neophodno. Njima je neophodan taurin, a to su aminokiseline koje se nalaze upravo u mesu. On im je neophodan za pravilno funkcionisanje srčanog i očnog mišića. To znači da ako vašu mačku prislite da bude vegetarijanac, postoji ozbiljna šansa da će oslepeti ili će joj zakazati rad srca.

 

5. Mačke je nemoguće dresirati

Netačno. Baš kao i psa, i mačku je moguće naučiti pravilima lepog ponašanja. Potreban je određeni alat i strpljenje. One reguju po principu kazne i nagrade pa tako primenom mnogo toga možete da postignete ako primenjujete ove tehnike. Dakle, ako mačka uraditi ono što je učite, dajte joj poslaticu, pomazite je i pohvalite. Ukoliko radi nešto što ne želite, prekorite je i potom ignorišite neko vreme.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *