psi, lajanje, grafika

LAJANJE Šta vam pas priča?

 

Ma koliko se nekome činilo da je neki psi neprestano laju ili da laju bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze istina je drugačija – pseći lavež nije uvek isti i razlikuje se u zavisnosti od okolnosti

 

Dugo su naučnici bili ubeđeni da je lavež pasa, manje – više, samo buka, a da se komunikacija između ovih životinja odvija samo uz pomoć govora tela. Uostalom, tvrdili su zagovornici te teorije, koliko puta ste samo slušali psa kako u nedogled laje i zavija u noći iako nikakvog odgovora nema. A kada nema odgovora, onda nema ni razgovora. Pa su mnogi brzopleto zaključili da Džeki samo pokušava da skrene pažnju na sebe i svoju usamljenost.

Dr Don Ovings, profesor psihologije i životinjskog ponašanja sa Univerziteta u Kaliforniji ponudio je drugačije objašnjenje ovog fenomena:

„Komunikacija pasa jednostavno može da bude organizovana u drugačijim vremenskim okvirima i mi samo ne posmatramo dovoljno dugo da bismo videli prave efekte noćnog oglašavanja pasa objasnio je dr. Ovings.

Ma koliko se nekome činilo da je neki psi neprestano laju ili da laju bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze istina je drugačija – pseći lavež nije uvek isti i razlikuje se u zavisnosti od okolnosti.

Da bi proverila ovu hipotezu dr Sofija Jin, istraživač životinjskog ponašanja, okupila je deset pasa i snimila njihov lavež u tri različite situacije. U prvoj, pas je snimljen dok laje na neznanca koji zvoni na ulazu. U drugoj pas je zatvoren napolju, izolovan od svog vlasnika. Najzad, u trećoj situacija zabeleženo je oglašavanje kučeta dok se igra sa drugom životinjom. Situacije su ponavljane mnogo puta tokom tri meseca.

Podaci dobijeni istraživanjem bili su jasni. Pseći lavež bio je drugačiji u različitim situacijama. Kada bi ga uznemirilo zvono pas se oglašavao oštrim i dubokim lavežom sa malim promenama intonacije. Lajao je silovito i brzo. Kada bi bio izolovan zvučao je sasvim drugačije –  visoko i sa više varijacija. Obično su to bili pojedinačni laveži. Tokom igre lajao je u sličnom tonalitetu, ali povezanije i učestalije.

Studija je pokazala i da se psi mogu razlikovati po lavežu, kao što, ustalom, i ljude možete da prepoznate na osnovu boje glasa. Tako, ako se nađete u pomenutoj situaciji da usred noći sa širom otvorenim očima uživate u najvećim hitovima komšijskog džukca (jer komšija uvek ima džukca, za razliku od vas koji imate kucu, psića, mezimca…) moći ćete bar da znate ko je umetnik koji vam je pripremio celonoćnu zabavu. Ako je za utehu.

Ali, da li na osnovu ovakvih i niza sličnih eksperimenata možemo da sa sigurnošću kažemo da  li psi namerno menjaju način na koji laju da bi saopštili poruku drugim psima ili ljudima? Pa, kako je duhovito zaključila autorka opisanog eksperimenta, jedini način da to zaključimo jeste da ih naučimo engleski (ili srpski) pa da ih pitamo. Do tada možemo samo da pretpostavljamo. Neosporno je, ipak, da njihov lavež prenosi neku poruku drugom psima, kao i ljudima koji znaju da slušaju. Ne mogu da nam kažu konkretnu stvar kao što je: „Tvoja devojka je ispred vrata i uopšte ne izgleda kao da je dobro raspoložena.“, ali mogu da nam saopšte: „Neko prilazi, trebalo bi da proveriš ko je“. Takođe, njegov oštar lavež kada se približava stranac drugačiji od mekšeg i razigranijeg kada dolazi prijatelj.

U prilog tvrdnji da lajanje predstavlja oblik komunikacije i da zavisi od konteksta često se navodi primer psa koji laje na vlasnika sve dok mu ovaj ne baci igračku koju drži u ruci. Ako vlasnik u tom trenutku razgovara telefonom, pas će lajati jače i glasnije jer zna da će vlasnik tako pre popustiti samo da bi ga ućutkao.

I to nas dovodi do pitanja kolika je uloga čoveka u razvoju lajanja kao oblika komunikacije. Izgleda, ne tako mala. Veoma je moguće da lajanje predstavlja jednu od pratećih pojava pripitomljavanja psa. Njihovi daleki rođaci vukovi gotovo uopšte ne laju. S druge strane jedan eksperiment u Rusiji pokazao je da pripitomljene lisice koje su odgajane u zatočeništvu laju kada vide ljude. Kontrolna grupa lisica, odraslih bez bliskog kontakta sa ljudima nikada nije usvojila ovu naviku.

 

Magazin Pas vam tumači rečnik pasa. Pogledajte u tabeli šta vam vaš pas govori.

 

recnik

 

 
1 koemntar za “LAJANJE Šta vam pas priča?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *