cincila siva

Sačuvajte činčilu od toplotnog udara!

Sada, kada nam je leto u svakom smislu pred vratima, vreme je da se pobrinemo da naše činčile budu zaštićene od pregrevanja. U svom prirodnom staništu činčila bi pronašla hladno mesto među stenama i spavala tokom dana da izbegne direktne sunčeve zrake. Izlaganje prevelikoj količini toplotne energije može biti fatalno po njih.

Osnovni problem je što činčile imaju izuzetno gusto krzno, ne linjaju se pa krzno uvek ostaje gusto, i nemaju znojne žlezde, te zbog toga nemaju mogućnost da se putem znojenja brzo i lako ohlade. Vrlo lako doživljavaju toplotni udar na temperaturama većim od 27ᵒC a ne vole ni preveliku vlagu.

Idealna temperatura vazduha za činčilu je od 15ᵒC do 20ᵒC i  vlažnost od 40% do 60%.

Kako prepoznati pregrevanje kod činčile:

 • Izrazito crvene i tople uši sa izraženim venama
 • Tople šape
 • Brzo i plitko disanje
 • Ubrzani puls
 • Jarko crveni jezik
 • Gusta pljuvačka
 • Rektalna temperatura preko 40°C
 • Nezainteresovanost za pokrete u neposrednoj blizini
 • Ležanje na boku
 • Mlitavost
 • U ekstremnim slučajevima i nesvest

Dajemo vam nekoliko saveta kako da sprečite pregrevanje vaše činčile

Držite kavez na tamnom mestu. Kada sunčevi zraci udaraju direktno u prozore, unutrašnjost prostorije se pretvara u staklenu baštu i postaje toplija nego spoljašnjost. Da biste ovo sprečili možete na prozore zalepiti specijalne folije koje odbijaju sunce i ne dozvoljavaju preveliko zagrevanje. Takođe možete spustiti spoljašnje roletne, kako sunce ne bi udaralo u staklo ili zamračiti prostoriju black-out zavesama, koje imaju malo slabiji efekat.

Sprečite povećanje toplote u prostoriji. Ugasite sve električne uređaje u sobi gde držite činčilu. Kompjuteri, frižideri, pegle i drugi uređaji ispuštaju nepoželjnu toplotu. Ukoliko niste u mogućnosti ovo da uradite, probajte da premestite kavez na neko pogodnije mesto.

Smanjite joj kretanje. Ubrzanim kretanjem činčile povećavaju svoju telesnu temperaturu. Kada dođe do pregrevanja činčila se instinktivno smiri i svede kretanje na minimum kako ne bi trošila energiju i dodatno se zagrevala Ukoliko voli da trči u svom točku u kavezu, izvadite ga dok se ne vrate hladniji dani. Redukujte večernje šetnje ukoliko prostorija nije dovoljno ohlađena. Izbegavajte da je vozite kolima ukoliko to nije zaista, ali zaista neophodno. Veliki broj činčila nikada i ne stigne do krajnje destinacije. Podrazumeva se da ih morate prevoziti u dobro rashlađenim kolima i da ih nikada ne smete ostavljati u automobilu ukoliko i vi niste u njemu.

Rashladite kavez. Postoji više načina da ovo uradite. Možete postaviti kese sa kockicama leda ispod ili oko kaveza vašeg krznenog ljubimca i time ohladiti plastično dno. Možete zamrznuti vodu u plastičnim kutijama koje ćete potom staviti na kavez (ispod stavite tanak peškir da prikuplja kapljice istopljenog leda). Hladan vazduh je teži od toplog i on se spušta dole potiskujući topli prema plafonu, pa će se tako hladan vazduh koji se stvara oko leda spustiti direktno u kavez. Možete naći veliki kamen i ohladiti ga u frižideri ili frizu i potom staviti u kavez da vaša činčila leži na njemu i da se tako ohladi. Isto važi i za mermerne pločice i keramičke posude i saksije u koje činčila može da uđe da se hladi. Vodite samo računa da obrišete sav led koji se eventualno stvorio. Konačno, kutiju sa peskom stavite u friz na 15 minuta. Činčila će uživati u ovoj svojoj hladnoj „kupki“.

Klima uređaji i ventilatori. Sa klima uređajem ćete najbolje i najlakše održavati optimalnu temperaturu u prostoriji vaše činčile. Ipak, ventilatori nisu tako dobro rešenje. Čoveka oni hlade tako što pomažu da znoj ispari i na taj način nas ohlade. Kao što smo već rekli – činčile se ne znoje i za njih ventilator predstavlja mašinu koja samo vrti topli vazduh.

Uz malo pripreme nije teško sačuvati činčilu od velikih vrućina. Najvažnije je da ne čekate da se pregreje da biste je tada rashlađivali. Pratite vremensku prognozu i budite spremni kada naiđu tropski dani.

Vaša činčila će vam biti zahvalna i moći ćete dugo da uživate u zajedničkom druženju.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *