CD-73615-FS55640P_002-fish-thermometer

SAVET: Vrući dani u akvarijumu

Prvi koraci u akvaristici po savetu saradnika Pet magazina Ivana Miloševića, vlasnika “Zoo dućana” iz Pančeva www.zooducan.com
 
Leto je stiglo i donelo višu tempetaruru vode u akvarijumu. Nekim vrstama riba odgovara temperatura veća od 30 stepeni, ali većina se najbolje oseca u vodi koja je topla između 24 i 26 stepeni. Akvaristi, posebno oni sa manje iskustva, trude se da temperaturu smanje na razne načine – potapanjem zaleđene flaše u akvarijum, češćim zamenamadela vode, ali i skupim nabavkama kulera ili akvarijumskim klima uređajima. 
To, međutim, problem ne rešava. 
 
Potapanje zaleđenih flaša nikako nije rešenje jer nagle promene temperature ribicama stvaraju mnogo veće probleme nego što je topla voda.
Delimična zamena vode je dobro rešenje jer na taj način se osvežava akvarijum i po pitanju kvaliteta vode. Ova metoda, međutim, ume da bude dosadna i mukotrpna, posebno u slučaju akvarijuma velikih zapremina.
 
Nabavka kulera najbolje je rešenje, ali se investicija isplati jedino ako imate veliki akvarijum. Za morsku akvaristiku je praktično neizbezan deo opreme. Akvarijumi za ovakav hobi trebalo bi da imaju temperaturu do 27 stepeni. Svaki stepen više ugrožava opstanak živog sveta.
 
Najvažnije da znate jeste da ribama visoke temperature ne smetaju, ako u vodi ima dovoljno kiseonika. Na većim temperaturama njega je teško obezbediti. To se rešava pojačavanjem vazdušnih pumpica, kako bi se voda bolje aerisala. Ne zaboravite i da kiseonik pri većim temperaturama brze isparava, pa ga u tom slučaju treba dodavati preko vazdušnih pumpi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *