macke koje mijauce

Šta je uzrok što vaša mačka preterano mjauče?

Zašto mačke mjauču? Razlozi su sasvim različiti kod mačića u odnosu na odrasle mužjake i ženke. Mačići, pre svega, mjauču da bi se požalili majci da su gladni, da im je hladno ili kada se uplaše. Ali kako mačka stari, tako se i menjaju načini oglašavanja pa sa drugim mačkama komunicira zavijanjem, frktanjem, predenjem i slično. Mjaukanje je rezervisano samo za komunikaciju sa ljudima.

Naravno, količina i intezitet mjaukanja zavisi od vrste i uzrasta, ali i temperamenta mačke. Orjentalne vrste, naročito Sijamska mačka, poznate su kao velike “pričalice”, tako da oni koji ne vole baš glasne mačke, ne bi trebalo da usvajaju ovu vrstu. Ima mačaka koje, čini se, samo vole da čuju sopstveni zvuk, dok druge žele jednostavno da “pričaju” sa svojim vlasnicima. Ako vaša mačka “priča” malo više nego što vam se čini normalnim, pokušajte da utvrdite šta je tome uzrok. Jednom kada saznate razlog, možete da utičite na mačkino ponašanje i sprečite suvišno mjaukanje.

macka stoji uz zid

        Zašto uopšte mačka toliko mjauče?

         Mačke mjauču iz mnogo razloga – od onih ozbiljnih pa samo zbog toga kako bi skrenule pažnju. Među najčešćim uzrocima su:

            BOLESNE SU. Mnoge bolesti mogu da izazovu da se mačka oseća izgladnelo, žedno, da ima bolove… a sve to ona iskazuje preteranim mjaukanjem. Starije mačke mogu da imaju hiper aktivnu tiroidnu žlezdu i bolesne bubrege, a obe nepravilnosti mačka iskazuje upravo preteranim mjaukanjem. Zato, čim uočite da je vaša mačka glasnija nego inače, pozovite veterinara.

             TRAŽENJE PAŽNJE. Uprkos tome što mnogi misle, mačke zapravo uospšte ne vole da provode mnogo vremena same. Zato mačke često mjauču da bi vas pozvale da se s njom poigrate, da je pomazite ili samo da bi jednostavno “ćaskala” malo sa vama. Ako želite da suzbijete preterano mjaukanje u ovom slučaju, onda vam savetujemo da prestanete da reagujete kada se mačka oglasi. Ukažite joj pažnju tek kad se umiri i utiša. Ako ponovo počne da mjauče, odmaknite se od nje ili skrenite pogled u drugu stranu. Ali nikada ne ignorišite svoju mačku. Provodite kvalitativno vreme sa njom u toku svakoga dana što podrazumeva da se igrate zajedno, da je češkate, obraćate joj se. Umornija i zadovoljnija mačka je ujedno i tiša mačka.

ŽELI HRANU. Neke mačke zamjauču čim neko kroči u kuhinju nadajući se da će i one dobiti makar zalogaj. A mnoge postaju sve glasnije kako se približava vreme obroka Ako je to i vaš problem, nemojte da hranite mačku kada “plače”. Sačekajte da se sasvim umiri  i tek onda joj spustite činiju sa hranom. I ne dajte joj ni poslastice ako mjauče.

POZDRAVLJA VAS. Mnoge mačke mjauču kada gazda dođe kući ili kad ga sretne u kući. Ovu je naviku teško izmeniti, ali posmatrajte to sa vedrije strane – vaša mačka se jako raduje što vas vidi.

USAMLJENA JE. Ako vaša mačka provodi mnogo sati sama u kući, razmislite o tome da joj je potrebno društvo. Ako ne može neko da je obilazi ili ne želite još jednu životinju, postavite na prozor  hranilicu za ptice pa će mačka moći da posmatra šta se sve dešava napolju. Ostavite joj i igračke po stanu, a najbolje su one koje će moći da rastavi i da u njima pronađe neku hranu.

POD STRESOM JE. Mačke koje dožive neki stres postaju značajno glasnije. Novi ljubimac ili beba u kući, selidba ili promena nameštaja, bolest ili odlazak nekog od ukućana, može ćutljivicu pretvoriti u glasnu pričalicu. Pokušajte da otkrijete šta je pravi uzrok i vidite da li možete da utičete na njega i da smanjite posledice. Ako to nije moguće, dajte vašoj mački ekstra ljubav i pažnju.

STAROST. Kako stare, mačke, baš kao i ljudi, mogu da pate od raznih mentalnih poremećaja, ili kognitivnih disfunkcija. Postaju dezorjentisane i često “plaču” bez nekog posebnog razloga, naročito noću. Možete da pokušate da joj pomognete tako što ćete eventualno ostaviti neki mali izvor svetlosti tokom cele noći, a sve više veterinara daju i medicinske terapije za ovakva stanja.

ŽELE DA SE RAZMNOŽAVAJU. Ako vaša mačka nije sterilisana, čućete vi dosta buke. Ženke zavijaju kada su u teranju, a mužjaci to isto čine čim nanjuše ženku u svojoj blizini. Ovde vam se odgovor “kako to sprečiti” sam nameće.

decak drzi belu macku

  • Šta ne treba da radite

    • Ne ignorišite mačku dok se ne uverite koji je razlog za njeno preterano mjaukanje. Iako ne želite da nagrađujete mjaukanje, ne zaboravite da veoma često mačka ima dobar razlog zašto se tako oglašava – ne može da dohvati nešto, zarobljena je u sobi, prazna im je činija za vodu… Proverite da li zaista imaju razlog za takvo ponašanje i jesu li bezbedne ili možete da je “iskulirate”.
    • Ne kažnjavajte mačku ako mjauče. Udaranje, vikanje i kažnjavanje na bilo koji način neće uticati da problem nestane, bar ne dugoročno, ali će sigurno dovesti do toga da vas mačka manje voli i da živi pod većim stresom.
    • Ne predajte se. Ako je vaša mačka navikla da dobije sve što poželi upravo koristeći taktiku “pretranog mjaukanja”, ona će biti sve glasnija vremenom. Dakle, ako joj popuštate biće sve gora. Zato samo nastavite da nagrađujete poželjno ponašanje, odnosno u ovom slučaju počastite je tek kad se utiša.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *