dve slatke mace

Istraživanje: Gledanje u macu popravlja raspoloženje

Studija Džesike Gal Majrik sa Univerziteta Indijane, kojom je bilo obuhvaćeno blizu 7.000 ljudi, pokazala je da gledanje maca na netu smanjuje negativna osećanja kao što su anksioznost, dosada i tuga. Ovi video snimci kod gledalaca ne stvaraju osećaj krivice, čak i kada zbog njih izgube puno vremena ili ih gledaju na radnom mestu.

“Injekcija pozitivnih emocija koju time dobijaju pomaže im kasnije u obavljanju teških zadataka”, objasnila je američka naučnica, prenosi britanski Telegraf.

Neki ljudi bi pomislili da gledanje onlajn video snimaka sa mačkama nije dovoljno ozbiljna tema za istraživanje, ali činjenica je da je to trenutno jedna od najpopularnijih aktivnosti na internetu, istakla je Majrik.

“Ako želimo da bolje razumemo uticaj interneta na pojedince i društvo, onda ne možemo da ignorišemo mace na internetu”, navela je ona, dodavši da smo svi barem jednom gledali te video snimke.

Internet podaci otkrivaju da je tokom 2014. na JuTjubu postavljeno više od dva miliona video snimaka sa mačkama koji su imali blizu 26 milijardi pregleda. Ovi snimci su imali više pregleda od snimaka bilo kog drugog sadržaja na JuTjubu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *