Merkat

MAGIJA PRIRODE: Životinje sa natprirodnim moćima

O dobrim osobinama životinja ne treba mnogo pričati. Malo je, međutim, poznato da pojedine vrste imaju sposobnosti koje su prosto neverovatne – skoro pa natprirodne. Pogledajte ova jedinstvena stvorenja čiji talenti kao da nisu sa ovog sveta!

Adaks antilopa

Adaks antilopa

Da li ste ikada poželeli da možete da promenite boju svoje kose bez korišćenja skupocenih farbi? E pa, adaks antilopa to može. Ova dama sama sebi menja grivu kad god se promene i godišnja doba. Leti je bela kako bi odbijala sunčeve zrake, a zimi postaje sivkasto-braon kako bi održala toplotu. Dodatna informacija:  i mužjaci i ženke imaju rogove, pa ih je teško razlikovati.

Ptica- lira

Ptica lira

Verovatno bi svako voleo da može da nauči novi jezik tako lako kao ove ptice. Mužjaci provode dosta vremena pokušavajući da privuku ženke tako što imitiraju zvukove ne samo ostalih vrsta ptica, već i veštačkih zvukova poput auto alarma ili motorne testere! Ova neverovatna sposobnost, uz dugo perje na repu, čini ih posebno veštim udvaračima.

Merkat

Merkat

Crni krugovi oko merkatovih očija nisu tu samo da bi ga činili neodoljivim- u stvari mu služe kao ugrađene naočare za sunce. Crno krzno odbija zrake sunčeve svetlosti, tako da merkati mogu slobodno da gledaju direktno u nebo i vide na daljinu. Na taj način, usamljeni merkat je stražar koji pazi na predatore. On može lako da primeti pticu koja se približava i da brzo upozori ostale.

Spiny miševi

Spini mis

Spiny miševi su nešto kao Volverin iz X-mena u svetu životinja. Ne samo da su u stanju da odbace delove svoje kože kako bi se oslobodili iz kandži predatora, već mogu i da obnove kožu, hrskavicu, krzno pa čak i znojne žlezde ukoliko se uklone. Istraživači veruju da sisari poseduju iste gene koji su reptilima omogućavali regeneraciju, ali spiny miševi su jedini poznati sisari čiji geni nisu „isključeni“.

Crvena meduza

Meduza

Tajna besmrtnosti možda je u moru. Crvena meduza je neverovatna vrsta koja može da restartuje sopstveni životni ciklus. Kada je povređena, meduza se vraća na dno okeana i ponovo se pretvara u polip. Tako provede nekoliko meseci, pa opet izraste u odraslu, podmlađenu meduzu. Istraživači su imali priliku da vide meduzu kako se podmlađuje čak 12 puta.

Nilski konj

Nilski konj

Nilski konji mogu da uštede gomilu para od krema za sunčanje. Prilagodili su se jakom afričkom suncu tako što luče crvenu supstancu koja liči na znoj, a u stvari je uljana tečnost koja isparava i omogućava telesno hlađenje. Takođe funkcioniše i kao antibiotik, hidratant i krema za sunčanje- sve u jednom!

Oposum

Oposum

Verovatno znate za njegovu sposobnost da se pravi mrtav kada ga napadnu, ali da li ste znali da je imun na otrov? Da, oposumi su opremljeni peptidima koji neutralizuju zmijski otrov!

Delfini i kitovi

Delfin

Da li ste čuli za onu izreku „ drži oči otvorene, zlo nikad ne spava“? E pa, izgleda da se delfini i kitovi ovog saveta bukvalno pridržavaju. Tokom sna, ovi sisari gase samo polovinu moždane aktivnosti, tako da odmaraju dok jedno oko drže otvorenim, osmatrajući okruženje. Srećno, ako ikada pomislite da im se prikradete na spavanju!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *