pas na plazi voli da se mazi

Uživajte u letnjim danima sa vašim psom

Leto je na korak od nas, a topli dani prijaće i vašem ljubimcu jer možete da provodite vreme napolju. Da biste uživali u svim opcijama koje vam se otvaraju u narednim mesecima, neophodno je da obratite pažnju na neke sitnice. Magazin Pas zato predlaže:

* Plivanje – Vodite psa na plivanje. Većina rasa obožava vodu, a po vrućini će, baš kao i vama, prijati osveženje. Ovo je idealan način da se pas izmori i dobro izigra i tako održi kondiciju. U jezerima, moru, rekama možete da se zajedno zabavite na milion načina, a najednostavnije je da se igrate “baci i uhvati”. Lopta je “zakon”!

Ipak, ne zaboravite da ne voli svi psi podjednako vodu, a za neke rase plivanje nije baš preporučljivo. Tako, na primer mops ima kratak dah i nedovoljno kondicije da izdrži plivanje. Jazavičarima je zbog kratkih nogu i konstitucije tela, gotovo nemoguće da se opuste u vodi. Buldog jedva održava težinu na vodi zbog oblika tela i kratkih nogu. Sa kratkim nogama i gustom strukturom kostiju ni basetima kupanje baš i nije omiljena letnja aktivnost. Maltezeri su skloni artritisu i reumatizmu, a i ne vole baš da se rashlađuju…

Zato, ukoliko vaš pas zazire od vode, nipošto ga ne forsirajte. Isto tako, ako razigrano utrčava u plivalište, pustite ga da uživa, ali nakon izlaska iz vode obratite pažnju na njegove uši. Ako preterano vrti glavom i češe ih agresivije nego inače, to znači da je verovatno zaradio infekciju uha pa potražite savet veterinara.

* Planinarenje – Ako je vaš pas “sportski tip” prijaće mu planiranje i uspinjanje po raznim brdima baš kao i duge šetnje. Nemojte odmah da izlažete prenapornim turama, krenite od laganijih deonica pa pojačavajte tempo vremenom. Obavezno pauzirajte i odmarajte ga gde god stignete i naravno, obezbedite mu svežu vodu.

pas trci kroz travu

 

No, bez obzira kako provodite vrele dane, da li pored vode, na planini ili seoskom vazduhu, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko sitnica koje mnogo znače.

1. Uvek, ali uvek, morate da dajete dovoljno vode vašem psu. Potrudite se i da ne bude previše na suncu i opipavajte mu nos s vremena na vreme – dok god mu je njuškica hladna, sve je u redu.

2. Obavezno obratite pažnju na njegove šapice. Često se može uhvatiti katran između prstića, a to može biti veoma bolno i nezgodno.

3. Ako imate sosptveno dvorište, očistite ga! Ne biste ni naslutitli koliko otrova možete naći u nekim ćoškovima.

4. Vakcinišite psa. Leti provode mnogo više vremena napolju i nisu isključene češće tuče i svađe sa komšijskim psima. Ugrizi mogu biti veoma opasni pa i smrtonosni jer se njima prenose razne bolesti.

5. Nabavite psu ogrlicu na koju ćete okačiti vaše ime, adresu i broj telefona. Iznenadili biste se koliko pasa leti zaluta i ne pronađe put do kuće.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *