odrzavanje 2

KAKO DA ISPRAVNO ODRŽAVATE SVOJ AKVARIJUM

Prvi koraci u akvaristici po savetu saradnika Pet magazina Ivana Miloševića, vlasnika “Zoo dućana” iz Pančeva www.zooducan.com

Osnova akvaristike jeste održavanje uslova za život flore i faune unutar jednog zatvorenog kruga, koji prestavlja izdvojeni deo prirode, namenjen našem uživanju.

Da bi postigli sklad prirode u akvarijumu izuzetno je važno održavanje njegove čistoce. Više od 90 posto bolesti i pojavljiva algi posledice su nedovoljnog održavanja, odnosno lošeg kvaliteta vode i higijene opreme.

odrzavanje 3

Voda je osnova života unutar akvarijuma i kao takva zahteva povremenu kontrolu i delimičnu zamenu, kako bi bili sigurni da su svi parametri u granicama koje obezbeđuju zdrav i normalan život ribicama i biljkama.

Održavanje akvarijuma možemo da svrstamo u nekoliko koraka :

-Dnevno održavanje

-Nedeljno održavanje

-Mesečno održavanje i

-Godišnje (generalno) održavanje

Dnevno održavanje je najlakše, jer podrazumeva svakodnevnu kontrolu i praćenje ponašanja ribica i bilja. To podrazumeva vizuelnu proveru da li su ribice živahne, da li ubrzano dišu, postoje li neke spoljne promene na njima, ima li sakrivenih u uglovima akvarijuma…

Potrebno je proveriti i da li je voda mutna, ima li algi po bilju i opremi, javljaju li se promene po listovima biljaka, rade li toplometar i filter

Nedeljno odrzavanje akvarijuma je najbitnije, jer podrazumeva i zamenu vode. Deo akvarista jednom nedeljno proverava i parametre vode (pH, DH, KH, visinu nitrita). Menja se četvrtina, trećina ili u nekim slučajevima polovina vode.

Nikada ne menjamo svu vodu u akvarijumu, jer tako sprečavavamo uništenje faktora za zdrav zivot u vodi

Svako od nas ima svoj način zamene vode, ali veoma je bitno da povedemo računa i o sopstvenoj bezbednosti, tačnije, da iz struje isključimo sve uređaje koji se nalaze u vodi.

Treba voditi računa da tokom istakanja vode ne uvučete i neku od ribica, kao i pri usisavanju dna ne povredite koren biljke ili je ne pomerite, ali i da prilikom sipanja nove vode ne poremetite akvarijumsko dno. Kada sve završite, ostaje da proverite da kojim slucajem niste pokvasili utičnice uređaja, i da prebrišete vodu koja je kapala pri zameni.

odrzavanje

Mesecno odrzavanje akvarijuma podrazumeva čiscenje filtera, proređivanje biljaka i druge vitalne sitnice za održavanje života u akvarijumu. U slucaju da imate neki od kupovnih spoljnih filtera, pridržavajte se uputstva proizvođača.

Filter masu (pogotovo biolosku) nikad ne peremo “česmovacom”, već vodom prethodno istočenom iz akvarijuma

Godišnje održavanje je ujedno i generalno uređenje, jer podrazumeva vađenje kompletnog sadržaja iz akvarijuma, pranje (sirćetom, sonom kiselinom, hipermanganom…), zamenu hranljive podloge, proveru silikona i spojeva stranica. Generalno održavanje akvarijuma primenjujemo i ako dođe do pomora faune u akvarijumu usled prevelike koncentracije amonijaka ili neke bolesti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *